V minulém roce vás Večerník informoval o výstavě prstomaleb prostějovské rodačky Kamily Opletalové v prostorách Senátu Parlamentu ČR. Stále platí i to, že výstava kvůli koronavirovým opatřením i nadále pokračuje. Bohužel název „Stále žiju“ již nekoresponduje se skutečností. Jsme totiž nuceni oznámit smutnou zprávu, že autorka výstavy zemřela 18. ledna 2021 ve věku 54 let po těžké nemoci.

 

Poslední rozloučení proběhlo v kruhu rodinném. Na poslední cestě Kamilu Opletalovou vyprovázel citát: „Žít je tak složité a umřít je tak prosté“. Za rodinu i přátele se na pohřbu rozloučil Miloš Forst několika autorčinými básněmi, a taky verši Jana Skácela a Mirka Kubese.

S jejím životním osudem vás Večerník v minulosti podrobně seznámil. Nyní bychom připomněli, že podstatnou část svého tvůrčího života prožila v Brně v umělecké čtvrti zvané Kamenka. Práci jí postupně ztěžovala těžká choroba roztroušená skleróza. Uplynulá léta trávila doma v péči rodičů a posledních šest let v Domově Daliborka Charity Prostějov.

Nejen v našich srdcích zůstane Kamila Opletalová hrdinkou, která se dokázala se ctí popasovat se svým nelehkým bytím, a pokud mohla, věnovala se i umělecké tvorbě. Jejími náměty byli lidé a vztahy z okolí, proměny v čase, zkrátka co život dal a vzal.