Literát, kněz, podporovatel umění, skladatel a politik. Přesně takto představovala významného prostějovského rodáka výstava Malý velký muž / Karel Dostál-Lutinov, která byla v prostorách hlavní budovy prostějovského muzea k vidění do poloviny ledna. Těsně před jejím skončením byla tamtéž v pátek 12. ledna pokřtěna publikace věnovaná stejné osobnosti.

Karel Dostál-Lutinov se nesmazatelně zapsal do dějin Prostějova, přestože ve své době byl pro mnoho lidí nepřijatelný. „Na konci loňského listopadu uplynulo 100 let od jeho úmrtí, jeho revoluční myšlenky však předběhly svoji dobu a jsou stále platné. Díky spolupráci s řadou umělců včetně sochaře Františka Bílka také vtiskl prostějovskému kostelu novou podobu, díky níž se vyčlenil z řady dalších podobných staveb,“ zdůraznil současný prostějovský farář Aleš Vrzal.

Na výstavu bezprostředně navázala kniha, na níž se autorsky podíleli Pavel a Václav Markovi. Její vydání finančně podpořilo město Prostějov. „Tato publikace je první z nově připravované ediční řady o výročích osobností spjatých s Prostějovem,“ upozornila ředitelka muzea Veronika Hrbáčková.