Občas se stane, že se někdo domáhá „svých práv“ na věci, na jejichž vzniku on sám nemá sebemenší podíl. A dožaduje se kvůli tomu i změny platných zákonů. To je očividně případ potomka uznávaného spolutvůrce Járy Cimrmana.

Filip Smoljak už od roku 2018 vede dosti absurdní soudní spor s Městským divadlem v Prostějově. Ve hře jsou čtyři tisíce korun, věcí se nyní zabývá Nejvyšší soud. Zajímavostí je, že na Žižkovském divadlu Járy Cimrmana

již vysoudil dalších 88 tisíc korun...

Filip Smoljak požaduje od Městského divadla poplatky za režijní koncepci svého otce, a to u dvou představení Divadla Járy Cimrmana, která byla v Prostějově uvedena. V obou případech jde o dva tisíce korun. Přitom Filip Smoljak již od divadla dostal peníze za využití textu hry, u soudu se ovšem dožaduje dalšího navýšení této částky. „Autorské poplatky za užití dramatického díla jsme všem tedy panu Svěrákovi stejně jako dědicům pana Ladislava Smoljaka řádně zaplatili. Z toho vyplývá, že svůj podíl dostal i pan Filip Smoljak. Poplatky za režijní koncepci nezná současný autorský zákon, nejsou uvedeny ve smlouvách na daná představení a Městské divadlo jako příspěvková organizace nemůže vyplatit veřejné prostředky bez platné smlouvy, objednávky nebo bez opory v platném právním předpisu,“ vysvětlila Večerníku ředitelka prostějovského divadla Jana Maršálková s tím, že spor o poplatky za režijní koncepci je složitý a dosud nebyl rozhodnut.

Filipu Smoljakovi očividně jde o změnu autorského zákona, na což však zástupci prostějovského divadla absolutně nemají žádný vliv, neboť něco takového je v moci pouze Parlamentu ČR. „Tento spor nás netěší, vynakládáme na něj spoustu energie, kterou považujeme za zcela zbytečnou,“ posteskla si Maršálková.

Celou věcí se zabýval Krajský soud v Brně, který žalobu Filipa Smoljaka zamítl. „Toto rozhodnutí Krajského soudu v Brně potvrdil rozsudek Vrchního soudu v Olomouci v říjnu 2019. Filip Smoljak poté podal dovolání k Nejvyššímu soudu, od podzimu 2019 se zatím nic nového neudálo,“ konstatovala k celé věci Jana Maršálková.

Filip Smoljak kromě prostějovského divadla vede soudní spory s řadou dalších divadel včetně Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Obě strany se nedávno dohodly u pražského městského soudu, kde uzavřely smír. Filip Smoljak požadoval navýšení autorského podílu svého otce, což jemu samému mělo vynést zhruba 700 000 korun. Po uzavření dohody dostal 88 000 korun. Kromě toho vede četné spory i se členy své rodiny. Například svého vlastního bratra Davida tehdy také soupeře v předvolební kampani do Senátu obvinil ze smrti jejich matky.