Tak se to konečně podařilo! Už loni v září měla být na programu ČT2 k vidění premiéra dokumentárního filmu Helios, který se zaměřil na strhující osud původně amatérského fotografa slunečního zatmění Miloslava Druckmüllera.

Jeho uvedení bylo kvůli změně programu v souvislosti s úmrtím režiséra Jiřího Menzela nakonec odloženo. Uplynulé úterý 23. února se tak dokument premiérově objevil na obrazovce České televize.

Zástupci prostějovské společnosti cine4net jsou již dvojnásobnými držiteli Ceny Olomouckého kraje v oblasti filmu, kterou obdrželi nejprve za dokument o divadelním spolku Historia a následně za snímek o malíři Janu Köhlerovi. Jejich posledním projektem je zhruba hodinový portrét Miloslava Druckmüllera, jehož fotografie úplných zatmění nabídly vědě nový fascinující pohled na slunce.

„Co bylo v případě profesora matematiky na brněnském VUT Miloslava Druckmüllera zpočátku jen osobním koníčkem provozovaným o dovolených, změnilo se díky jeho vytrvalosti a invenci ve spolupráci s vědci celého světa včetně NASA a také ve slavné, vizuálně fascinující záběry,“ představil snímek jeho režisér Ondřej Sovík.

Projekt byl loni prezentován také na portálu hithit.com, kde se na něj od 287 dárců podařilo vybrat celkem 435 870 korun. Následně se jeho koproducentem stala také Česká televize. Od uplynulého čtvrtka je dokument ke zhlédnutí také na internetových stránkách www.ivysilani.cz. „Krásný dokument o krásných věcech. Profesor Druckmüller to díky své fascinaci a ohromnému úsilí spolu se svým týmem dotáhl na světovou špičku a věřím, že o něm ještě mnohé uslyšíme,“ zhodnotil jeden z diváků na serveru www.csfd.cz.

Příběh dokumentu Helios, který vznikal dlouhé tři roky, zřejmě ještě nekončí. „Zájem o něj už projevily televize ve Francii, Kanadě a Americe,“ upozornil kameraman Jakub Kýr, který závěrem rovněž poděkoval všem zainteresovaným za pomoc.