Nesnadnou situaci s souvislostí s pandemií covid-19 musí řešit v mnoha organizacích. Včetně konického zámku. V místní galerii bylo naplánováno na jaro hned několik výstav. Jenže ty jsou nyní v ohrožení. Už u té první, na přelomu roku, znemožnil přímou účast na výstavě koronavirus. Lidé tak málem přišli o betlémy a fotografie a nebýt nápadu na vystavování v prodejnách ve městě, nedočkali by se výstavy vůbec. Nyní hrozí totéž dalším počinům.

 

Situace je více než složitá. A organizátoři mají prakticky svázané ruce. „Čekáme, nic neděláme. Zbytečná práce. Na podzim jsem dlouho připravovala ten první zámecký jarmark a všechno šlo do kytek,“ poznamenala Lucie Krejčí, která se v konickém zámku stará o organizace výstav.

Nyní hrozí, že se budou posouvat nebo neproběhnou hned dvě výstavy. „Na březen byl naplánován Václav Ježek. Už to přesouvám na jindy, termín ještě nemám,“ posteskla si Krejčí. „V květnu zase měla být výstava prací ZUŠ, tam ale jednáme o změně, protože by komunitní centrum taky mohlo poskytnout prostory pro tuto výstavu,“ řekla dále pro Večerník.

Kulturní pracovníci zatím loni a letos pocítili větší nároky na organizační schopnosti než obvykle. Zejména v dohodě s autory a hledání náhradních termínů. „Budu muset do zbývajících měsíců přeskupit ty autory, kteří se buď nedají odbýt na další rok, nebo jsou pro mě příliš důležití,“ povzdechla si Lucie Krejčí. Galerie přitom loni ukázala, že dokáže uspořádat pěkné akce i ve stínu koronaviru. Ohlas vzbudila třeba výstava uměleckého sdružení Pampeklec, přímo narváno bylo na expozici místních skautů.