Do městské sbírky přibudou dva nové obrazy, o jejichž nákupu rozhodli prostějovští radní při svém úterním jednání. V obou případech jde o olejomalby, a to od autorů Jana Auera a Viktora Hohause. Radní za tato umělecká díla zaplatí z rozpočtu města celkem 47 tisíc korun.

Jak informovala náměstkyně primátora Milada Sokolová, další umělecká díla jako odkaz budoucím generacím budou zdobit městské sbírky. O nákupu rozhodli radní na svém posledním jednání. „Do městské galerie přibudou obrazy Jana Auera s prostějovským motivem a také obraz od Viktora Hohause s názvem Podchod u muzea. V prvním případě jsme za olej na plátně zaplatili pětadvacet tisíc korun, za druhý olej na kartonu pak dvaadvacet tisíc,“ oznámila Sokolová.

„Nákup obrazů nám doporučila komise pro nákup uměleckých děl. Věříme, že tyto dva nové kousky obohatí městskou sbírku. Umělecká díla jsou postupně lidem zpřístupněna v zámecké galerii na Pernštýnském náměstí,“ uvedla náměstkyně primátora, která má kulturní oblast ve své gesci. Jak sama věří, současná i budoucí generace jistě ve sbírkách naleznou díla, která budou pro ně vhledem do umu zdejších umělců.

Nákup zmíněné nové dvojice obrazů bude financován z rozpočtu Statutárního města Prostějova.