Nově opravená sokolovna proměněná v komunitní centrum vybízí mnohé k zapojení do veřejného dění. A tak vznikají nové akce, aktivity, nová setkání stejně jako spolky. Jeden divadelnický založila se známými Lucie Krejčí. Divadelničtí amatéři v souboru Šňůra se díky jejímu úsilí nyní schází jednou týdně, nacvičují, pilují role.

„Máme deset herců, pět mužů, pět žen. A ještě nápovědu a zvukaře, celkem je nás tedy dvanáct,“ konstatuje Lucie Krejčí. Co přitom členové ochotnického spolku nemají ve zkušenostech, to přebíjí nadšením. „Řekla bych, že kromě Romana jsou všichni nováčci. Nikdo nehrál, jsme prakticky divadlem nepolíbení. Maximum je zde dramatický kroužek,“ říká s úsměvem Lucie Krejčí. Romanem myslí Romana Krejčíře, autora hry Páni vesmíru aneb koupím duši, kterou spolek nacvičuje.

O co se ale ve hře jedná? „Je to černá sci-fi komedie,“ prozradil jen autor s úsměvem. Více už by se dozvěděli diváci. Ti nejbližší, tedy příbuzní a známí, už měli možnost zhlédnout povedenou premiéru. „Spokojeni jsme, myslím si, že to dobře vyznělo. To se vždycky pozná až při premiéře, jak to vypadá. Odezva byla dobrá,“ konstatuje Roman Krejčíř. Pro herce to byla velká událost. „Premiéru provázela euforie. První smích přišel, byli jsme unešení. Mě to úplně dojalo,“ směje se Lucie Krejčí. Za jejími zády už od pódia zní hlasy, znamení, že zkouška začala. Ono ani vlastní secvičení hry nebylo úplně jednoduché. „V důsledku opatření jsme střídali distanční a prezenční zkoušky. V době zkoušek jsme ještě nevěděli, jestli vůbec budeme moci hrát pro diváky,“ shodují se oba.
Po víkendu má navíc Šňůra za sebou první vystoupení před cizím publikem, a to díky přehlídce amatérských divadel v Miletíně. Což pro herce byla nemalá zkušenost. Po půlroce příprav se pak zejména Lucie Krejčí dočkala, viděla, jak se jí povedlo herecké obsazení. „Některé postavy jsem měla vyloženě vyhlédnuté. Ano, tohle bude hrát tento člověk. Já věděla, že to musí být on. Třeba doktora jsem si vybrala. A oni do toho skutečně šli. Dala jsem na intuici a vyšlo to,“ je ráda Lucie Krejčí. Snad zabralo její nadšení, hra Romana Krejčíře nebo i dlouhá nucená pauza, kterou si lidé kvůli koronaviru museli od společenských a kulturních akcí dát. Možná však zapůsobil i inzerát z prosince. Poznámka Staň se divadelní hvězdou, zdá se, účinkovala.