Říká se, že ty nejkrásnější věci v životě jsou zadarmo. Právě to platilo i o koncertu čím dál populárnější skupiny Mirai, která poslední červnový den bez nároku na honorář zahrála v prostějovské kavárně ve Špalíčku. Jak je něco takového možné?

Mirai je v regionu relativně častým hostem. Lidé na tuto kapelu mohli před třemi lety vyrazit na pláž U vrbiček u plumlovské přehrady, o rok později pak vystoupila před zcela zaplněným hlavním náměstím v rámci programu prostějovského kulturního léta.
Poslední červnový den zahrála v podstatně komornějším, ale o to útulnějším prostředí nedávno znovuotevřeného Café Špalíček na prostějovské tržnici. „Pozval nás sem Ondra Kudym, se kterým jsme natočili už šest klipů. Nejhorší to s ním bylo při natáčení na Havaji, tam byl opravdu k nesnesení. Ale i tak ho máme moc rádi,“ vysvětlil Mirai Navrátil důvody, proč s kapelou přijal pozvání na akci do Prostějova.
Samotný koncert konaný na malebném kavárenském dvorku provázela neobyčejně uvolněná a veskrze prázdninová atmosféra. „Vzali jsme to tu s tím záměrem, že uděláme kavárnu s hudebním programem, na který se však nikdy nebude platit vstupné. Téměř vše, co jsme v životě zatím dělali, se totiž točilo kolem muziky. Máme díky tomu spoustu kamarádů, kteří jsou relativně známí, a tak jsme se rozhodli je sem k nám budeme postupně zvát. I kvůli sousedům tu však můžeme dělat pouze takové menší akustické koncerty, které dopředu nijak nepropagujeme. Vše díky tomu zůstává čistě na kamarádské úrovni, což je i případ této akce,“ doplnil David Kolba, který s Ondrejem Kudymem kavárnu provozuje od letošního května.