Na prostějovském náměstí T. G. Masaryka bylo ve čtvrtek večer oficiálně zahájeno Prostějovské kulturní léto. Do centra města v tu dobu mířily stovky zástupců mladé generace, protože hned první akce byla zaměřena na omladinu. Kulturní klub Duha totiž připravil na úvod celého seriálu akcí vystoupení mladé kapely Brixtn a vzápětí uvedl do transu fanoušky věkového rozpětí od dvanácti do dvaceti let rapper Stein27.

Zajímavostí večera bylo, že do připravených diváckých boxů bylo uvedeno jen minimum mladých návštěvníků, stovky dalších se tísnily za kovovým zábradlím. Potřebná potvrzení o očkování či negativních testech totiž mnoho diváků nemělo...

 

První hudební akci Prostějovského léta přivítala zcela jistě nejmladší generace fanoušků. Od osmnácti hodin vystoupila na pódiu kapela Brixtn. Indie-electro popové uskupení tří songwriterů a producentů svou hudbu zakládá na českých textech a moderním osobitém zvuku tvořeném za zdmi svého studia Doma na kompu. „Hned první singl kapely Tak mi to nedovol se dostal na TV Óčko mezi nejhranější klipy roku 2017 a Brixtn byl některými servery označován za indie-electro objev roku. V květnu 2018 vyšlo eponymní EP a přes léto kapela vystoupila na festivalech Rock for People, Aerodrome, OA Přeštěnice, Mezi ploty nebo Prague Pride. V prosinci téhož roku Brixtn podepsali smlouvu s hudebním vydavatelstvím Championship Music. Roku 2019 kapela odjela jarní turné se skupinou Poetika a vydala singly Funpark a Pohledy, doteky a hra, které se dostaly do rotace Fajn rádia a vyhrály zde opakovaně hitparádu. Dále se kapela se singlem Děvka tři týdny držela v TOP 50 nejhranějších CZ skladbách v českých rádiích. Skupina Brixtn hraje ve složení Matěj Jelen, Štěpán Jelen a Hemi Murín,“ představila kapelu Pavla Vašková, ředitelka Kulturního klubu Duha.

Velkého aplausu diváků na prostějovském náměstí se dočkal také rapper Stein27, který dostal během svého hodinu a půl trvajícího vystoupení své mladé fanoušky do varu. „Vystoupení kapely Brixtn i pana Steina se mi samozřejmě velice líbila. Jsem velmi ráda, že Prostějovské kulturní léto začalo a má velmi nabitý program. Pevně věřím, že se bude Prostějovanům líbit, neboť jsme nechtěly s kolegyněmi z DUHY na žádnou věkovou kategorii zapomenout,“ uvedla pro Večerník Milada Sokolová, náměstkyně primátora, v jejíž gesci je kultura v Prostějově.

Večerník také zajímalo, proč při zahájení Prostějovského léta padla volba právě na kapelu Brixtn a Steina27.  „Mnohokrát jsme avizovali, že ‚Léto‘ musí být zaměřené na všechny generace. Na své si přijdou jak menší děti, také mládež, ale i dospěláci. A i ti jsou někteří fanoušci Pokáče, jiní Hanky Zagorové. Termíny jsme ladili s vystupujícími. Podle toho, jak které komu vyhovovaly, tak byli zařazeni do programu. Některé termíny byly dohodnuté již z loňského roku, neboť se musely kvůli přísným protikoronavirovým opatřením přesunout. „Los“ prvního vystupujícího tedy padl na rappera Steina27, který byl fanoušky dlouho před svým vystoupením očekáván,“ vysvětlila Milada Sokolová s tím, že 29. července nás na prostějovském náměstí čekají předkapely dokonce dvě, HARD a FRAGMENT, od osmé večerní pak vystoupí kapela Mňága a Žďorp.