V jeden velký amfiteátr se proměnila zahrada u mlýna v Hradčanech. Majitel budovy a celého areálu Petr Burian totiž tentokrát přichystal pro příchozí něco velkolepého v podobě tří akcí v jednom. První z nich byla srazem motocyklů, a to značky Jawa.

Druhá pak letní promítání, tentokrát filmu Slunce, seno, jahody. A třetí z akcí dvě předchozí spojila dohromady a dala jim něco navíc. Byla jí návštěva režiséra Zdeňka Trošky, který přijel besedovat až z jižních Čech. „Věřím, že se mu zde bude líbit. Stejně jako já i Zdeněk Troška má rád staré stavby, třeba i mlýny…,“ poznamenal před příjezdem režiséra Petr Burian.

A byla to vskutku návštěva povedená. Troška byl vůči přítomným i svému hostiteli příjemný, vlídný, navrch také vtipný. Během hodiny se rozpovídal o své tvorbě, činnosti, o sobě. Nebál se z ničeho dělat redakci. Pohodu i kurióznost pak akci dodával fakt, že pódium pro Zdeňka Trošku a jeho manažera Marka Kališe bylo na korbě traktoru. Před ním ostatně probíhala i autogramiáda, na niž se nahrnuly vpravdě stovky zájemců. Podepisovaly se pak zejména na místě rozdávané plakáty se známým tvůrcem.

Ještě předtím se však zaznělo mnohé o režisérovi. „Vidíte, pětadvacet let nečtu noviny, nekoukám se na zprávy. A hele, jak kvetu,“ předvedl Zdeněk Troška světu své břicho, aby svá slova umocnil. Publikum se rovněž dozvědělo, že miluje vajíčka. „Musím říct, že jsem si na ně vytvořil jistou závislost,“ komentoval s úsměvem.

Záhy byl legendární režisér potěšen originálním dortem, v němž rozhodně vajíčka nechyběla. Stejně tak jako během pátečního večera dobrá nálada v Hradčanech. „Je to skvělé, ohromné. Zájem byl opravdu velký, akce se moc povedla,“ pochvaloval si Petr Burian.