Nejnovější výstava v areálu zámku je nyní věnována psům, konkrétně se jedná o chrty a podence. Kromě této výstavy se v zámeckém parku v neděli konal také trénink psů v disciplíně coursing, kdy právě pejsci běží předem určenou trať, na které se snaží dohnat kořist. Tento trénink si mohl vyzkoušet se svým čtyřnohým mazlíčkem každý, kdo se předem přihlásil. Více než dvacítka psů si tak vyzkoušela trať a všichni obstáli. Na závěr se svého běhu dočkali také adoptovaní podenci od organizace Adopce psů bez hranic a za to je čekala pořádná odměna.

 

Celý program začal před zámeckým parkem už krátce po druhé hodině odpoledne, kdy všichni přítomní zhlédli výstavu psů, kterou připravil spolek Adopce psů bez hranic. Poté následovala procházka zahradou zámeckého parku a volně se pokračovalo coursingovým tréninkem.

Výstava těchto dvou ras psů poukazuje na jejich podobnost, hlavně pak na problémy podenců. Tito psi jsou totiž ve Španělsku využíváni na lov, jenže v případě nějakého problému se jich místní obyvatelé zbavují. „My nechceme, aby tito pejsci skončili někde opuštění, nebo dokonce ještě hůře, spolupracujeme proto s dalšími agenturami, které se o tyto pejsky starají. Na jihu v části Andalusie jsou tito psi velmi populární, ale v případě nějakých zranění či špatného lovu se jich lidé zbavují. My se jim tak snažíme dávat druhou šanci tím, že je dostaneme sem k novým majitelům,“ prozradila hlavní organizátorka tohoto projektu Marie Gronychová.

Vybrat vhodného pána a poté psa sem dopravit je však běh na dlouhou trať, navíc finančně nákladný. Jen vyřízení všech dokumentů a následný převoz vyjdou na pár tisíc korun. „Není to úplně jednoduché, ale jde to, vždy však nejprve musíme zjistit, zda je zájemce opravdu vhodný. Jsou to přeci jen lovečtí psi a potřebují opravdu pravidelný pohyb. Navíc jsou zvyklí být ve smečkách, takže je i vhodné, aby jedinec nezůstal sám. Není to plemeno pro každého, ale jakmile si jej jednou zamilujete, už byste nechtěli nikoho jiného,“ dodávala dále Gronychová.

Zámek v Čechách pod Kosířem tak přilákal řadu lidí s jejich čtyřnohými miláčky, hlavně se však poukázalo na velmi dobrou věc opravdu vydařenou formou.