Petr Bezruč by ve středu 15. září oslavil 154. narozeniny. V Červeném domku v Kostelci na Hané si jej Muzeum a galerie v Prostějově připomene už o den dřív a to celodenní akcí nazvanou Babí léto s Bezručem. V úterý 14. září si příchozí mohou, po vzoru Petra Bezruče, vyzkoušet výplaz na Lysou horu, nachystané budou i kreativní dílničky nebo komentované prohlídky, které budou odpoledne, vždy v celou hodinu.

 

„Příchozím vysvětlíme také to, proč se Bezručovi přezdívalo „Starý Ještěr.“ A právě v souvislosti s tímto oslovením, jsme do Kostelce pozvali i chovatele Martina Rokose ze Zlína, který s sebou přiveze varana, chameleona, gekončíky nebo agamu vousatou a podělí se s námi o zkušenosti s chovem těchto zajímavých zvířat. Srdečně všechny zveme,“ uvedl Filip Gregor, kurátor sbírky Petra Bezruče. Chybět však nebude ani tradiční expozice, která nabídne informace o životě a díle básníka, ale také pokoj v takové podobě, jak jej Petr Bezruč obýval. Pro zájemce jsou k dispozici také turistické známky a další propagační materiály.

Akce se koná v úterý 14. září od 10.00 do 17.00 hodin, s chovatelem Martinem Rokosem se můžete potkat od 14.00 do 16.00 hodin. Vstup je zdarma. „Návštěvníky ještě upozorňujeme, že je potřeba se při vstupu prokázat platným negativním testem na koronavirus, potvrzením o proděláním nemoci nebo očkovacím certifikátem,“ vzkazuje Gregor.

Běžná otvírací doba Červeného domku v září a říjnu je v pátek od 14 do 18 hodin, v sobotu a neděli od 10 do 13 a od 14 do 18 hodin. Vstupné do expozice pak činí 20 a 10 korun.  

 

 

36 bezruc