Hned čtyři výstavy v těchto dnech pořádá Muzeum a galerie v Prostějově. O té, která se věnuje návštěvám T. G. Masaryka v Prostějově a další, jež má na svědomí umělkyně Veronika Shrek Bromová, jsme již ve Večerníku informovali. Před polovinou září k nim ale přibyly ještě další dvě. Obě jsou umístěné v prvním patře budovy muzea na hlavním prostějovském náměstí a obě naplňují jeden výstavní sál. „Jsou to všechno novinky. Sály máme průchozí, tak to jinak udělat nejde. Máme zde krátkodobé výstavy, které se střídají v patře,“ prozradila ředitelka Muzea a galerie Prostějov Veronika Hrbáčková.

Již názvy napovídají, že výstavy mají za úkol oslovit různé věkové kategorie. Nesou totiž názvy Karbon a Peníze a moc. V případě karbonu jde o představení pravěkého období před mnoha miliony let, kdy se na planetě Zemi nacházely obří vážky, přesličkové stromy a převládal takzvaný gigantismus u živočichů i rostlin, tedy obří velikost. Výstava je provedena poutavou formou, kdy je například stravitelně vysvětleno, jak vzniká uhlí nebo třeba vznik zkamenělin. Hodně prostoru dostává i nauka o horninách a jejich využití – čelné místo přitom zaujímá břidlice.

„Karbon bude rozhodně poutavý pro děti a pro školy. Je proveden docela šťavnatě paní kurátorkou Jaškovou. Je tam i ukázka rostlin, které do dneška přežily a které známe. Myslím, že je to šikovně pojatá výstava,“ poznamenala ředitelka muzea.

Druhá výstava přibližuje výrobu mincí ve středověku na území českých zemí. Pochopitelně nemohou chybět ukázky mincí stejně jako představení panovníků z dynastie Přemyslovců a jejich vztah jak k moci, tak právě k ražbě mincí. Dozvíte se také, jaký je rozdíl mezi denáry a brakteáty. I různé historické „špeky“. „Výstava Peníze a moc, tu bych doporučila spíše starším návštěvníkům. Je taková odbornější. Myslím si, že spíše zaujme obdivovatele mincí, tedy numismatiky. A právě starší ročníky,“ konstatovala Veronika Hrbáčková.