Je to velký patriot a na mnoha svých romanticky pojatých obrazech zachycuje celou řadu prostějovských zákoutí. Nedávno se však Milan Benda pustil do komerční zakázky. Při její realizaci dokázal, že své malířské řemeslo ovládá skutečně bravurně.

Znáte historku o tom, jak starověký malíř Zeuxis namaloval zátiší s hrozny tak věrně, že se na něj slétali ptáci, aby si na nich pochutnali? Podobné dílo nedávno vytvořil prostějovský malíř Milan Benda. „Obraz vznikl pro jeden z obchodních řetězců v Praze,“ nastínil umělec, který svoji „srdeční“ tvorbu před čtyřmi lety představil na výstavě ve Špalíčku prostějovského muzea. Tehdy vystavil zejména výstižné portréty a melancholická městská zákoutí často tonoucí v mlze či záplavách deště. V jejich tvorbě přitom pokračuje i nadále a jejich originální styl něčím odkazuje na anglické romantické malířství 19. století.

„Těmto svým obrazům říkám městské krajiny a často jsou malovány v atmosféře soumraku nebo v deštivém podvečeru,“ přiblížil tuto linii své tvorby Milan Benda. (mls)