Za letošním ročníkem divadelní přehlídky Aplaus to měla být tečka, jaksepatří, avšak z důvodu nemoci její největší hvězdy Miroslava Donutila se čtrnáctý ročník protáhne až do roku příštího, kdy se pravděpodobně až v únoru 2022 uskuteční odložená inscenace Smrt obchodního cestujícího. Máme se tedy stále na co těšit. Páteční večer patřil ale hvězdám Moravského divadla Olomouc, které na prostějovských prknech představily známou komedii slavného italského dramatika Carla Goldoniho Sluha dvou pánů. A ani tentokrát nechyběl v hledišti Večerník.

 

Páteční hru uvádělo Národní divadlo v Praze právě s Miroslavem Donutilem v hlavní roli více než dvacet let. V olomouckém souboru se této role výtečně zhostil Roman Vencl, který od začátku až do konce představení kouzlil široké úsměvy na rtech všech diváků. Hra plná záměn a nedorozumění, vtipných situačních kotrmelců a „lazzi“ je svým obsahem aktuální i dnes. Dopomohly tomu i bravurní improvizační schopnosti jednotlivých herců duchapřítomně reagujících na aktuální dění ve společnosti, ale také na prostějovské publikum či město samo. Právě interakce s diváky, jež vtáhla všechny přítomné do děje, byla doménou Goldoniho komedie. „Dobré je docílit toho, že se herec představením baví a myslím si, že to se do puntíku splnilo,“ pronesl na adresu sluhy Truffaldina návštěvník Jaroslav z Prostějova. Herecké výkony podpořila i čtveřice muzikantů, která vytvořila dokonalou souhru hudebním doprovodem.

Závěrečné „standing ovation“ tak bylo jasným důkazem, že se představení v podání Moravského divadla Olomouc nesmírně líbilo, díky bouřlivému potlesku se jeho členové museli dokonce několikrát na jeviště vracet. A že to dělali s velkou radostí, nemusíme příliš zdůrazňovat.

Ještě před vlastním začátkem sobotní inscenace pronesl úvodní slova Petr Chytil z pořadatelské společnosti TK PLUS. „Podporujeme projekty, které si to zaslouží, zvláště ty prostějovské,“ uvedl na adresu studentského Divadla Point při Gymnáziu Jiřího Wolkera, kterému opět věnovala část výtěžku z Aplausu. Šek jeho řediteli předal primátor František Jura, jenž popřál všem přítomným příjemný večer.

Jak je na Aplausu zvykem, všechna představení slibují setkání s umělci zvučných jmen v pozoruhodných rolích. Nejinak tomu bylo i letos, ačkoliv si ještě, můžeme-li dodat na zlatý hřeb, budeme muset chvíli počkat. Zaručeně to ovšem bude stát za to.