Už druhý měsíc mají všichni možnost navštívit tři výstavy v sálech prostějovského muzea či nedaleké galerii Špalíček. Každá je přitom zcela odlišná od zbylých dvou. V jednom sále se tak lidé dozvědí něco víc o středověké ražbě mincí v zemích Koruny české. Ve druhém se seznámí se vznikem uhlí a pravěkou přírodou – zejména však se vznikem i využitím karbonu. A v posledním příchozí čeká průřez díla umělkyně Veroniky Šrek Bromové. Zejména první dvě výstavy jsou přímo koncipované pro děti a mládež.

„Obchodní akademie a Gymnázium Jiřího Wolkera se hlásí na výstavu Peníze a moc pravidelně. Zatím ze škol tuto výstavu navštívilo 129 osob. Kurátor výstavy Václav Horák měl za minulý týden sedm komentovaných prohlídek,“ konstatovala ředitelka muzea Veronika Hrbáčková.

V dalších týdnech – pokud to dovolí epidemická situace – se pak v muzeu uskuteční akce, které výstavu doplní. „K výstavě Karbon edukátorka chystá na 9. listopadu mezi patnáctou a sedmnáctou hodinou pro školy kreativní odpoledne dohromady s komentovanou prohlídkou doktorky Vladimíry Jaškové. Dále je připravovaná komentovaná prohlídka pro veřejnost s autory Vladimírou Jaškovou a doktorem Tomášem Lehotským, a to na 24. listopadu v 16.30 hodin,“ informovala ředitelka muzea. Zájemci pak mohou své dojmy ze všech výstav tradičně komentovat v přiložené návštěvnické knize. „V návštěvní knize jsou na obě výstavy kladné ohlasy,“ dodala ředitelka.

Návštěvnost zároveň zaznamenává i třetí z výstav, tedy autorky skulptur i prostorových instalací Veroniky Šrek Bromové. Ta na první pohled zaujme neobvyklými tvary i variantou barev. „Co se týče výstavy V. Šrek Bromové – ta je navštěvována hlavně studenty a lidmi s tzv. ‚artovým‘ zaměřením,“ konstatovala Veronika Hrbáčková. Nejvíce ohlasů, a to i díky návštěvám školních výprav, zatím hlásí výstava „Peníze a moc“, na niž si našlo cestu přes tři sta osob.

Všechny výstavy budou k vidění do 24. listopadu.