Město Prostějov je známé z mnoha důvodů. Jednak pro sport, dále jako někdejší kolébka textilního průmyslu, ale také díky skvělým architektonickým dílům. Jedno významné připadá na vrub velkého architekta přelomu 19. a 20. století Jana Kotěry. Řeč je o Národním domě. Právě z jeho „pera“ stavba, která je považována za jeden z klenotů secese, vzešla. Od narození významného architekta letos uplynulo 150 let. A tak na sebe nenechala čekat výstava právě k významnému jubileu. Kde jinde ji pak hledat než právě v prostorách Národního domu.

Výstava může zaujmout několika věcmi. Třeba „lidským jazykem“, kterým jsou informační panely zpracovány. Nebo tím, že poodkrývají zajímavé informace o budovách, kolem nichž třeba běžně chodíme a neuvědomujeme si ani jejich hodnotu. Pozoruhodné jsou i fotografie interiérů, příkladem jsou mnohé zde zvěčněné funkcionalistické vily, například z Olomouce. „Kotěra čeká, Kotěra zve, Kotěra se těší!“ zve Městské divadlo v Prostějově na novou výstavu, kterou lidé naleznou v chodbách divadelního stánku. Faktem ale je, že výstava není jen o Kotěrovi. Zabývá se rovněž díly jeho spolupracovníků i žáků Josefa Gočára či Bohuslava Fuchse.

Kotěra pak fascinuje mnohým. Jak funkčností staveb a jejím přesahem do dnešních dnů, tak rozmanitostí svého díla. V jeho dlouhém seznamu figuruje mnohé: soukromé vily, veřejné objekty nebo také rodinné hrobky. Mnohé jeho budovy se pak dají poznat i na první, respektive druhý pohled. Příkladem může být muzeum v Hradci Králové, které se nápadně svým vzhledem podobá právě prostějovskému Národnímu domu.