Tady bude pořádně veselo! Devátý ročník Noci divadel se uskuteční tradičně třetí listopadovou sobotu. Letos to tedy vyjde na 20. listopad. Akce tentokrát nese podtitul Fresh Air čili svěží vítr. A už nyní je jisté, že program v prostějovském divadle bude letos skutečně natřískaný.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. Tato noc prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě, a tak i program v Městském divadle v Prostějově bude opravdu speciální. „Odvážní návštěvníci prostějovské noci divadel si budou moci užít show přímo na jevišti v prostoru za oponou. Zájemcům bude mimořádně přístupná třeba i primátorská lóže, ve které bude intenzivně pracovat Knitty Witty – Pletárna. Do tajuplných zákoutí divadelního schodiště pak čerstvý vítr přivane studenty SŠDAM s jejich reflexí pandemického života,“ prozrazuje k programu Hana Šprynarová, dramaturgyně Městského divadla v Prostějově.

Noc divadel také každoročně prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě. Sobotní podvečer v 17.00 hodin zahájí mistrná klaunerie pro celou rodinu o tom, že lhát se nemá, ani když víte, že máte pravdu. „Autorská inscenace Letem sokolím Michala Chovance a Ondřeje Klíče z brněnského Divadla Bolka Polívky odhaluje podivuhodné přátelství dvou klaunů, kteří se ve staré sokolovně urputně snaží připravit na všesokolský slet,“ pozvala všechny Hana Šprynarová, dramaturgyně Městského divadla v Prostějově.

Ve 20:00 hodin pak vypukne třeskutě vtipný spektákl. Na řadu přijdou prostějovští ochotníci ve vtipném Kabaretu prostějovských divadel. Pestrou směsici večerního programu vytvoří Divadlo Point, Nemoderní Ženy, Moje divadlo, Evah, Marta Matějová a spousta dalších. „Se zatajeným dechem budou diváci sledovat laskavou drzost prostějovských ochotníků, kteří svůj přetlak kreativity napěchují do Kabaretu prostějovských divadel,“ nastínila Hana Šprynarová.

V programu vystoupí stálice i nováčci prostějovského uměleckého světa. Diváky čekají brilantně vypointované skeče. Pestrou směsici chacharózního programu vytvoří Divadlo Point, Nemoderní Ženy, Moje divadlo, Evah, Marta Matějová a spousta dalších osobností, které nezapadají do žádného uskupení anebo naopak jsou členy vícero souborů. „Odvážní návštěvníci prostějovské noci divadel si budou moci užít show přímo na jevišti sálu v prostoru za oponou. Zájemcům bude mimořádně přístupná třeba i primátorská lóže, ve které bude intenzivně pracovat Knitty witty – pletárna. Do tajuplných zákoutí divadelního schodiště pak čerstvý vítr přivane studenty SŠDAM s jejich reflexí pandemického života,“ prozradila k programu Šprynarová, která všechny pozvala s tím, že vstupenky jsou již v prodeji a kapacita je omezena. „Prostějováci, i vy ti z Držovic, Určic či Vrahovic – přijďte na výjimečnou Noc divadel!“