Vánoce a adventní čas jsou už za dveřmi a na to reagují v prostějovském muzeu, když v pohnuté době odstartují ve Špalíčku výstavu betlémů, jednoho ze základních symbolů blížícího se období. Prohlédnout si tak můžete přijít vyřezávané betlémy a paličkované krajiny. Výstava proběhne od tohoto čtvrtku až do konce ledna příštího roku.

Chcete se tedy příjemně naladit na předvánoční atmosféru nebo se naopak mezi svátky vydat za kulturou? Pak navštivte výstavu betlémů ve Špalíčku, která je pro všechny věkové kategorie. Po loňských papírových betlémech sběratele Stanislava Dostála budou letos ve Špalíčku k vidění dřevěné vyřezávané betlémy z dílen hned několika regionálních autorů.

Mezi umělci jsou například Břetislava Vávra, který bude vystavovat velký betlém sestávající z věrné kopie zámku Úsov a života v podzámčí, nebo známý loštický řezbář a recesista Jaroslav Beneš. K nim se připojí jeden z našich nejvýznamnějších současných betlémářů Bedřich Šilar z Lanškrouna, autor dřevěného pohyblivého betlému a mnoha dalších kolorovaných betlémů zasazených do kulis konkrétního prostředí. Druhá část výstavy bude zaměřena na ručně paličkovanou krajku s tematikou Vánoc a narození Ježíše. Zde půjde převážně o práce přerovské paličkářky a výtvarnice Mileny Malinové a jejích žaček. Současně s nimi dostane v galerii místo i jedna z našich předních paličkářek Jana Štefková z Vamberka, která je nositelkou řady celostátních ocenění.

Výstava betlémů probíhá od 25. 11. 2021 do 30. 1. 2022, přičemž otevřeno je od úterý do neděle v časech 9.30 až 12.00 a 13.00 až 17.00 hodin. Plné vstupné je 40 korun, snížené za polovic a děti do 6 let mají vstup zdarma.

 

KDY: ČTVRTEK 25. LISTOPADU 2021 AŽ NEDĚLE 30. LEDNA 2022

KDE: GALERIE ŠPALÍČEK, UPRKOVA 18, PROSTĚJOV