Půltucet snímků letos nabídl festival Tady Vary, který směřoval diváky na filmy z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. A konal se znovu i v Prostějově. Šest snímků, z toho pět nových a jeden jako hold nedávno zesnulému Jean-Paul Belmondovi, tedy Muž z Acapulca.

To byla nabídka letošního ročníku. Příklad filmů? Kupé č. 6. Nebo také Nejhorší člověk na světě o prožitcích, slastech i strastech čerstvě třicetileté ženy.

„Filmy se nám moc líbily, byla to pěkná nabídka. Jeden lepší než druhý. Přišli jsme včera a přišli jsme i dnes,“ uvedla paní Lenka, která dorazila na poslední film, jímž byl právě Nejhorší člověk na světě od norského režiséra Joachima Triera.

Bohužel byla jen jedním z mála diváků, na Tady Vary se fronty nestály. „Došly dvě tisícovky diváků v celé republice. Zoufalé… Ale v době, kdy mají kina během listopadu propad pětasedmdesát až osmdesát procent, to asi není nic překvapivého,“ povzdechla si ředitelka kina Barbora Kucsa Prágerová.

Ocenila nicméně výběr filmů, které po „Varech“ šly do kin. „Filmy obecně byly dobré, dramaturgie Varů je dobrá. Ale popravdě, tento typ publika není masový,“ podotkla ředitelka kina Metro 70 to, že navzdory výraznému logu festivalu, tedy ceduli s přeškrtnutým městem, si do sedadel kina našlo cestu minimum lidí.

A vtipné odpovědi uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha na filmové i nefilmové otázky se nesly často téměř prázdným sálem. „Bylo to super. I recenze snímků byly dobré. Dorazili jsme na Kupé č. 6. A třeba Acapulco známe, kvůli němu nepůjdeme do kina. Ale včera jsme byli moc spokojení, film byl výborný,“ pochválil však výběr Miloš, jehož jsme zastihli po představení na schodech.