Děti vítány. Tento transparent by se dozajista hodil na kino Metro 70. A v sobotu ještě více než kdy jindy. K obvyklým filmům věnovaným hlavně nejmenším se totiž znovu přidal i festival Malé oči. Ten má za cíl přivést děti k filmu, seznámit je s ním a také jim ukázat, jak animované filmy mohou vznikat.

 

 Příchozí tak na festivalu nečekaly jen filmy jak v hlavním sále, tak ve foyer, ale i tvořivé dílny. Navíc se brzy ukázalo, že děti se tvoření nebojí. Hned se pustily do malování postav, aby z nich později za pomoci techniků a počítače vytvořily animovaný příběh.

Nechyběly však ani další aktivity. Třeba stezka odvahy. „Je to bezvadné, osmý ročník, u nás taky poněkolikáté. Přijeli k nám z Prahy z Areo školy technici, postavili nám zde animační dílnu a počítačovou hernu. Postavili jsme zde taky stezku odvahy. Myslím si, že nejkouzelnější byly tři čtyřleté děti, které se na ni ruku v ruce vydaly. Po návratu říkaly, že měly husí kůži a bylo to moc strašidelné,“ usmívala se ředitelka kina Barbora Kucsa Prágerová. Podle svých slov měla trochu obavy, lidé se v současné době do kina příliš nehrnou. Výsledek byl ale jiný. „Říkali jsme si, že když nikdo nepřijde, vyzkoušíme si to sami: počítačovou hru, uděláme si nějakou animaci. Ale my se k tomu nedostaneme,“ usmála se ředitelka.

I díky všudypřítomné vánoční výzdobě se festival Malé oči proměnil v dílnu krásných zážitků pro ty nejmenší.