Překvapení podzimu? Ne vždy je třeba jej hledat na špici tabulky. Někdy se stačí podívat do jejího středu. Přesně tam se v polovině soutěžního ročníku 2021/2022 nachází ve skupině „B“ I.A třídy Olomouckého KFS Plumlov. Mužstvo, které v posledních letech spíše strádalo, nabralo až nevídanou formu, jenž v samém závěru vygradovala do silného finiše, kdy si tým připsal cenný skalp hned několika favoritů. Tým tak po sobě zanechal sedmé místo a celkově velice slušný dojem. Plumlovské v prvním půlroce vedl z lavičky i ze hřiště Miroslav Takáč, v šedesáti letech stále ještě aktivní hráč. Jak vypadala cesta k úspěšné první polovině sezóny?

 

„Po pár zápasech jsme najednou zjistili, že můžeme hrát se všemi. Porazili jsme Slavonín, pak jsme se dostali k těžším soupeřům. Místo 2:2 skončil zápas s Bělotínem 1:3. Už to ale bylo výborné. A v dalším zápase venku jsme porazili Beňov,“ ohlédl se za podzimní částí druhé nejvyšší krajské soutěže hrající trenér Miroslav Takáč. A pořád jsem trochu v šoku z Lipníku. To byl do té doby mančaft, který hrál nahoře. My jsme byli bez brankáře, chytal stoper Peťa Kutný a vyhráli 5:1! Víte, jak to je, když jste tým zespodu a hrajete s týmem nahoře, a najednou se to otočí po půlroce. To byla nádhera,“ vypíchl lodivod nejemotivnější moment podzimu. „A pak výhry v derby nad Čechovicemi i Kostelcem, který podle jejich trenéra Keluce přijel s důchodci. Ale oni neměli jedinou šanci. Je to velký závazek do zbytku sezóny, nastavili jsme si laťku vysoko,“ uvědomuje si Takáč.

Co je v souvislosti s uplynulou půlsezónou pro Plumlov nejdůležitější? „Nejpodstatnější je, že po letech, kdy tým bojoval ve spodních příčkách, je teď v klidném středu. A taky je, že si zkušení plejeři zahráli na podzim fotbálek s tím, že nebyly žádné příděly. Zároveň byly zápasy, kdy jsme třeba ani nedostávali branky a ke konci podzimu jsme je i začali dávat. Najednou je v klubu velká změna. Pár let to bylo horší, současná situace ale dodá sebevědomí. Je to dobré, začalo se dařit,“ pochvaluje si Miroslav Takáč.

Čemu kouč přičítá částečný úspěch, za který se po předešlých letech rozhodně dá 7. místo považovat? „Jsem hlavně rád za zkušené plejery Radu Bureše, Peťu Kišku, Juru Kišku, Peťu Kutného nebo Laďu Ševcuje. Všem ukázali, že i v nějakých těch fotbalových letech pořád ještě mají na to, aby v I.A třídě poráželi nejlepší mančafty,“ usmál se Miroslav Takáč. „Vzadu dobře pracovali hráči, ať už to byl právě Rada Bureš, nebo Martin Vysloužil, ze stoperů Karel Fajstl, dále Laďa Kotlán. Když dokážete zakombinovat a hráči jsou fotbaloví, tak to funguje.“

Jak důležité bylo nastavení herního systému a rozestavení 4-5-1? „Hodně. Nechci nikoho v I.A třídě ani krajských přeborech podceňovat, ale podle těch, kteří už něco odkopali, udělalo hodně, že byl nějaký systém. My nemáme takovou útočnou sílu, abychom hráli opravdu útočný fotbal. Hrál se ale fotbálek, měli jsme to na pět halfů, takže i s lepšími soupeři jsme byli na balónu. Nebylo to jen o odkopávání a bránění, spíše naopak. Využívali jsme možnosti protiútoku, který jsme měli výborný. Začátek sice ještě ne, ale pak jsme se rozjeli. Adam Hladký už měl timing na náběhy, Peťa Kiška a Marcel Zabloudil už věděli, kdy mu to poslat. I kolikrát od stopera byl dlouhý balón do protiútoku. Situace jsme řešili fotbalově, to byl velký pokrok,“ podrobil Takáč plumlovskou hru stručné analýze.

Všechno mělo ale jednu podmínku. „Je velice těžké se prosazovat, pokud nemáte dobrého gólmana. Což u nás David Pokorný byl, opravdu skvělá posila do branky. Hodně už jsem toho odehrál, ale takového brankáře jsem dlouho nezažil. Za celý podzim mu nevypadl balón z ruky, byl neuvěřitelně sebevědomý. Je to gólmanský talent od Pánaboha. Škoda že je pracovně zaneprázdněný a nemůže moc chodit na tréninky,“ chválil Miroslav Takáč svoji brankářskou oporu, která byla tmelem jinak perfektně pracující defenzívy. Tým před sezónou přivedl kromě Pokorného i záložníka Frantíka. „Po prvních zápasech mi říkal, že snad zapomněl dávat góly. Potom to byl jeden dva zápasy, kdy mu šance nevyšly, dokonce si dal vlastňáka. Ale Lipníku vstřelil dvě branky, Kostelci taky. Závěr podzimu byl prostě v jeho režii.“

Plumlovu na podzim chyběli někteří hráči, například Antonín Klváček nebo Patrik Parák. „Tonda už v závěru podzimní části chodil s námi do haly i ven na hřiště, v zimní přípravě už vše absolvuje. Měl by být jedním z dalších koní, co by nám v jarních odvetách pomohl. Patrik je skvělý fotbalista, který má i myšlení. Schází mu ale kyslík, tedy kondice. Věřím, že se do toho dostane a že zase budeme mít dva výborné hráče do party,“ prozradil Takáč ke zdravotním absencím.

A jaká bude zimní příprava? „My se musíme soustředit na vícero věcí. Na trénincích se to hodně střídá, máme hodně vojáků a policistů. Na prvním místě bude kondička. Předseda Rada Burešů už zimní přípravu naplánoval, včetně zápasů a umělé trávy. V žádném případě ale nepůjde jen o kondici, musíme zapracovat i jinak. Třeba ti mladí dvacetiletí kluci jako Karel Fajstl. Jsou rychlí, ale chtělo by to přidat na výbušnosti v přípravě. A pokud bude umělka, tak se budeme připravovat herně. Třeba bych si představoval, že by Karel Frantík šel pod hrot, abychom nehráli jen na brejky, ale i více fotbalověji. Chceme přesvědčit všechny, že máme dobré fotbalisty. A hrát v I.A třídě ke spokojenosti našich hráčů a fanoušků v horní polovině tabulky,“ předeslal Miroslav Takáč.