Jednička kandidátky ODS a nezávislých osobností města Prostějova Milada Sokolová odpovídala na otázky, jak si představuje Prostějov za další čtyři roky a co by ráda ve městě změnila.

 

Čeká Prostějov v následujících čtyřech letech nějaký nový problém, který budeme muset naléhavě řešit?

Určitě půjde o energetickou soběstačnost, abychom si přímo u nás v Prostějově uměli vyrobit maximum energie. Budu proto prosazovat, aby město značně rozšířilo solární panely a další podobná zařízení na městských budovách. Podporu by město mělo také připravit pro obyvatele města, aby i oni podobně postupovali na panelových i menších domech. Ve městě je spousta budov, které se dají energeticky využít – školy, školky, rekonstruované „Kasko“…

Když jsme u Kulturního domu. Jakou o něm máte představu?

Naším cílem je jeho co nejdřívější modernizace. Ta by měla souviset s výstavbou nové, částečně zastřešené moderní tržnice. V této části města je také klíčové vybudovat parkovací dům v místě tzv. sodovkárny. Ten by měl mít minimálně tolik parkovacích míst, co jich zde najdeme nyní. Stavba domu musí mít zelenou střechu a možná i zelenou „popínavou“ fasádu a fungovat na principu modro-zelené infrastruktury, která hospodaří s dešťovou vodou.

Dokážeme nějak zabránit odlivu obyvatel a hlavně mladých z Prostějova?

Budeme na tom pracovat. Uděláme maximum pro rozšíření nových míst pro výstavbu domů a bytů, aniž bychom zároveň jakkoli zmenšovali zeleň ve městě. Tu chceme jako ODS a nezávislé osobnosti naopak rozšířit, například zvětšením Hloučely nebo zeleným pásem na jihu města a ozeleněním Vrahovic.

Zahájíme také aktivitu směrem k otevření pobočky vysoké školy technického zaměření přímo tady v Prostějově.

Kam by podle Vás mělo město nejvíce investovat v oblasti sportu?

Prioritou má být mládežnický sport, ale určitou podporu mají dostat i profesionální kluby, aby ve městě mladí sportovci viděli své vzory. Podporujeme stavbu bazénu o velikosti, kterou rozpočet města dovolí, a chtěli bychom umožnit soukromému investorovi s podporou města postavit druhou ledovou plochu pro malé hokejisty a krasobruslaře.

Jak dokážeme zvládnout současnou energetickou krizi?

Klíčovou roli bude mít vláda, která nyní správně rozhodla o zastropování cen elektřiny a plynu. Ruku k dílu jistě přiloží i město, jak jsme to viděli třeba při pomoci živnostníkům během covidu, kdy jsme byli jediným městem široko daleko, které přímo podpořilo naše obchodníky a řemeslníky. Když budeme držet spolu, zvládneme v Prostějově opět i velké překážky.

Dokážete si představit, že budete primátorkou města?

Nežiju žádnými představami. Ráda bych pracovala pro Prostějov a dále ho měnila k lepšímu. Na jaké to bude pozici, to rozhodnou Prostějovanky a Prostějované svými hlasy. Chtěla bych využít tuto příležitost a poděkovat jim všem za to, že spolu s námi usilují o stále zelenější, úspěšnější, vzdělanější a Prostějov.