Hudební uskupení Tomáš Kočko & Orchestr je jednou z největších stálic mezinárodního hudebního festivalu Keltská noc Plumlov. Držitelé pěti nominací a dvou Cen Anděl v kategorii deska roku World Music mají svoji hudbu pevně ukotvenou v moravské tradici, okořeněnou folkem, rockem i metalovými riffy. A jejich vystoupení na Keltské noci patří každoročně k těm nejočekávanějším pro jeho skvělou atmosféru, dynamický náboj a jiskření, které se šíří mezi hudebníky a posluchači hned od zaznění prvních tónů jejich první skladby. Sám Tomáš Kočko (na snímku) má ke Keltské noci velmi osobní vztah.

* Mezinárodní hudební festival Keltská noc letos slaví 20. narozeniny. „Tomáš Kočko & Orchestr“ je s Keltskou nocí už od prvopočátku. Jak dnes vzpomínáte na její začátky a jak ji vnímáte dnes?

„Je obdivuhodné, jak během dvaceti let vyrostla Keltská noc z dvojkoncertu dánské kapely a moravské kapely v respektovaný a oblíbený mezinárodní festival, který si ale stále zachoval milou a domáckou atmosféru! Samozřejmě tím, že jsem s Keltskou nocí od začátku její existence, mám k ní jiný vztah než k jiným festivalům. Jistě tedy budu během našeho povídání neobjektivní, ale odpusťte Moravákovi, cloumají mnou emoce! Furt!“ (smích)

* Co anebo kdo vás vlastně přivedl do Plumlova na váš první ročník Keltské noci?

„Srdce a duše Keltské noci Tomáš Somr mi takhle jednou zavolal, že chystá na Hané koncert svých dánských přátel a na naši kapelu dostal tip, jestli bychom si nechtěli zahrát. My jsme chtěli, a tak se hrálo. Myslím, že to ještě nebyl Plumlov. Hrálo se snad někde v dřevěné budce v Mostkovicích? Keltská noc se totiž různě stěhovala, než zakotvila u Žraloka v Plumlově. A tam nejspíš nastal ten zlom. Z akce se stal velký festival s několikadenním programem a špičkovým zvukem.“

* Jelikož se jedná o jubilejní ročník festivalu, plánujete nějaké překvapení pro diváky?

„Chystáme! A nepovíme…“ (úsměv)

* Vaše poslední album ONA zaznamenalo velký ohlas nejen u nás, ale i v zahraničí. Co dalšího pro nás připravujete, na co se můžeme těšit?

„Z ´cédéčka´ ONA máme velkou radost. Vzniklo v covidové beznaději a velkou oporou nám byli fanoušci, kteří si ho vlastně předplatili. Peněz se v crowdfundingové kampani vybralo tolik, že zbylo i na zpěvník. Samozřejmě ho přivezeme na Keltskou noc spolu s našimi deskami, tričky, javorovými flashkami, kapelními víny a vůbec s celým naším merchem. V zahraničí se ONA zalíbila natolik, že o ni projevil zájem německý vydavatel a chtěl vydat německou mutaci. Nabízel ale pro nás nevýhodnou smlouvu, tak jsme ze spolupráce couvli. Minulý rok před Kračúnem (pohanským předchůdcem Vánoc - pozn. red.) jsme natočili koncert pro ČT ART, který teď na podzim půjde do vysílání. Byl u toho i Vojenský umělecký soubor Ondráš, respektive jeho taneční složka se speciální choreografií. Tož už se nemůžu dočkat, až si to pustím!“