Každý z nás by chtěl občas něco ve svém životě změnit. Ne všichni to však dokážeme. Luděk Coufal (na snímku) uspěl tam, kde mnozí ztroskotávají. A řeč tentokrát nebude o tom, že se mu v roce 2011 podařilo přeplavat kanál La Manche, díky čemuž v prestižní anketě Sportovec města Prostějova obsadil druhé místo hned za tehdy bezkonkurenční Petrou Kvitovou.

Jenže pak se děly věci. Následující roky se totiž nesly především ve znamení sedavého zaměstnání, péče o rodinu a starostí se stavbou rodinného domu. S tím přibývala i kila. Loni na podzim někdejší skvělý sportovec při svých 176 centimetrech vážil už přes 140 kg! „A to bylo už moc, pustil jsem se proto do hubnutí,“ svěřil se Večerníku muž, kterému se během necelého roku podařilo shodit neuvěřitelných padesát kilogramů! V nastoleném trendu chce pokračovat i nadále, jak se ostatně dozvíte z této první části obsáhlém rozhovoru. Jeho druhý díl vám přineseme už za týden.

* Kolik jste vážil na střední škole?

„Studoval jsem vojenský gympl v Opavě. Tehdy jsem při svých 176 centimetrech vážil kolem sedmdesáti kilo. Závodil jsem tehdy na tratích tzv. středního triatlonu, což představovalo dva kilometry plavání, osmdesát ´kiláků´ na kole a dalších dvacet kilometrů běhu. Dnes tomu zhruba odpovídá tzv. poloviční Iron man. “

* Jak jste se vůbec k triatlonu dostal?

„To bylo zajímavé. Jednou se nás jeden z učitelů zeptal, kdo z nás kouří. Tak jsem se přihlásil. Byl to stejný kantor, který mě pak začal systematicky trénovat. Mým největším úspěchem ve středním triatlonu se nakonec stalo osmé místo na mistrovství Slovenska.“

* Letos o prázdninách uplynulo 12 let od chvíle, kdy jste přeplaval kanál La Manche. Kolik jste tehdy vážil?

„Žádný střízlík jsem už nebyl, vážil jsem 118 kg. Tohle zimní plavání a vytrvalostní plavání je skvělé, ale když člověk vyleze z vody, má obrovský hlad.“ (úsměv)