Na loňský senzační postup do čtvrtfinále sice Jiří Lehečka nenavázal, přesto se z Austrálie nevracel zklamaný. Na začátku sezóny získal v Adelaide svůj první velký titul, na grandslamu uhrál jedno kolo a díky tomu po odpočtu loňských bodů spadne v žebříčku ATP jen o pár míst. „Vypadnu z třicítky, ale nebude to nic dramatického,“ říká s nadhledem Lehečka.

* V Melbourne jste nestačil na Američana Alexe Michelsena. V čem byl soupeř lepší?

„Prostě se ukázalo, jak je tenis vyrovnaný, každý může porazit každého. Ale je třeba uznat, že odehrál skvělý zápas. Škoda že nebylo větší horko, protože jsem se cítil skvěle a vím, že soupeř na tom není kondičně nejlépe. Ale byl to jeho den. Postupně jsem se lepšil, koncovku ale odehrál skvěle.“

* Jste zklamaný, jak dopadl vrchol australské části sezóny?

„Tak to nemůžu říct. Pochopitelně jsem byl zklamaný po prohraném zápase, ale odejdu se vztyčenou hlavou. Podruhé se mi osvědčilo, že se mi u protinožců hraje dobře. V Adelaide to byl super týden, získal jsem dobré body a mohl jsem si odškrtnout první titul. A ani bodově jsem tolik neztratil. Takový výsledek beru.“

* O kolo dál se dostal Tomáš Macháč. Co jste říkal na jeho výsledek?

„Především ve druhém kole ukázal, že tenis doopravdy hrát umí. Že má tu úroveň. Samozřejmě Tiafoe momentálně není v takové formě jako dříve, vypadl z elitní desítky. To ale neshazuje Tomášův výkon, porazit takového borce 3:0 je super. Jsem rád, že se mu to podařilo.

* Blíží se utkání proti Izraeli v Davis Cupu. Těšíte se?

„To víte, že těším. A moc. Po velmi dlouhé době hrajeme Davis Cup v Česku. Hodí se nám to i do kalendáře, nemusíme letět na antuku někam do Jižní Ameriky nebo na nějaký podobně šílený výlet. Je úžasné, že můžeme hrát zase před českými fanoušky.