Obrovskou vlnu solidarity a skutečnou pomoc zařídili během několika málo hodin v areálu bývalého mlýna v Hradčanech, který dlouhodobě spravuje Petr Burian, jenž zde pořádal už řadu kulturních akcích. Nyní neváhal a volné prostory za pomoci nejen přátel, ale i široké veřejnosti připravil na azyl pro Ukrajince prchající před válkou.

Záhy se podařilo zařídit deset volných lůžek s veškerou výbavou, o jejíž přísun se zasloužila další řada dobrovolníků, kteří se rozhodli pomáhat.

S nabídkou pomoci Petr Burian se svými přáteli neváhal ani chvíli a okamžitě řešil využití volných prostor. „Teď sem nepatří žádná politika a nic podobného, teď je opravdu nutné nefalšovaně pomáhat, protože to, co se děje, je hrozné. Je neuvěřitelné, jaký ohlas to okamžitě mělo. Přišla pomoct řada přátel a známých, ale také úplně cizí lidé a podařilo se nám tak zařídit deset volných lůžek v teple a suchu s kompletní výbavou,“ prozradil Petr Burian.

Už během pátku 25. února tak díky pomoci řady občanů ve mlýně zařídili vše potřebné z hlediska přípravy. V sobotu lidé vozili všechny nutné potřeby. Postele, matrace, hygienické prostředky, základní potraviny. „Od sobotního večera máme vše kompletně nachystáno a jsme připraveni se postarat o první turnus. V tomto smyslu směřujeme prosbu i k dalším lidem dobré vůle, aby nám dali vědět, kam můžeme následně osoby prchající před válkou poslat, kde mohou strávit delší čas. Naše azylové místo je určeno spíše pro příjezd, rozkoukání, vyléčení se za pomoci lékařské péče a odpočinout si po náročné cestě. Nejsme schopni tady držet azylanty trvale,“ doplnil Burian.

V současné chvíli ve mlýně v Hradčanech mají vše připraveno a další zásoby nepotřebují, spíše je odmítají, protože je nemají, kde skladovat. Počítají však, že budou postupně docházet a následně budou žádat na facebookových stránkách o další pomoc. Přejí si, aby to po první vlně solidarity neutichlo. Sám majitel očekává, že uprchlíků bude nadále přibývat a bude se snažit udělat maximum, aby případné kapacity navýšil. Nyní přemýšlí o pořízení unimobuněk, díky kterým by kapacity rozšířil. První azylanti, na nichž je už předem domluven, by měli dorazit v nejbližších dnech.

V neděli odpoledne se podařilo zřídit i transparentní účet, kam mohou lidé přispívat. V případě, že byste tak chtěli pomoct, můžete poslat libovolnou částku na účet: 6616452002/5500.  

Obrovskou pomoc, kterou Petr Burian nabízí a zaštiťuje společně se svou manželkou, bere jako automatickou věc. „Já jsem rád, když se bavíme o kulturních akcích, jež pořádáme. Zde jsem vlastně jen nabídl prostory, které máme k dispozici. Všechno se to daří realizovat díky všem skvělým lidem, kteří neváhali a snaží se pomoct. Volali mi lidé i ze západních Čech, že by klidně něco přivezli. To je neuvěřitelné. Všichni tito dobrovolníci si zaslouží uznání, já jsem jen nabídl, co mohu,“ uzavřel skromně Burian.