Ruská válečná agrese vyvolala mezi lidmi nebývalou vlnu solidarity. A to i v menších městech regionu. Nejvýrazněji se v tomto směru projevili v Kostelci na Hané a také v Plumlově, kde vedení stihlo uspořádat hned dvě kola humanitární sbírky. V průběhu uplynulého týdne se zapojila třeba i konická Charita, sbírku plánují vyhlásit také v Němčicích nad Hanou. Štědrost už lidé projevili také například v Určicích.

Jako první humanitární sbírku vyhlásili v Kostelci na Hané, kde začali věci vybírat už v pátek 4. března. „Sbírka byla určena všem, kterým nebylo jedno, co musí zažívat naši ukrajinští přátelé. Lidé věci nosili do hasičské zbrojnice, někteří přicházeli se slzami v očích a alespoň materiální pomocí projevovali svůj soucit,“ popsal kostelecký starosta František Horák. Ve městě se podařilo vybrat opravdu hodně, do Olomouce vše převezlo hasičské auto, které tam zamířilo hned dvakrát. „Z Olomouce pak ještě v pátek vyrazilo směr Ukrajina. Všem, kteří se zapojili, moc děkuji,“ dodal kostelecký starosta.

Ve stejný den jako v Kostelci na Hané proběhl první odvoz humanitární sbírky na slovensko-ukrajinskou hranici také z Plumlova. „Sešla se nám spousta věcí a trvanlivých potravin. Všem, kteří se do sbírky zapojili, patří velké poděkování,“ vzkázala starostka Gabriela Jančíková s tím, že lidé mohli věci nosit i v průběhu celého uplynulého týdne. Odvoz pak byl plánovaný opět na pátek.

V souvislosti s humanitární sbírkou město Konice spojilo své síly s místní Charitou a dobrovolnými hasiči. Sbírka zde začala v úterý 8. března a trvala až do pátku 11. března a lidé věci nosili do sídla konické Charity. „Děkujeme všem, kteří se zapojili do této materiální sbírky,“ vzkázal konický starosta Michal Obrusník.

Sbírku na pomoc Ukrajině uspořádali lidé také v některých dalších obcích. Například v Určicích tak učinili ve spolupráci s městem Prostějov. Sbírka se konala uplynulou středu a množství vybraných věcí organizátory příjemně překvapilo.

Jediným městem v regionu, kde sbírka v průběhu uplynulého týdne neprobíhala, byly Němčice nad Hanou. Město pouze informovalo své občany o možnosti zapojit se do finanční sbírky pro Ukrajinu, kterou organizoval Člověk v tísni, Charita či Červený kříž. „Humanitární sbírku bude vedení města koordinovat s krizovým štábem. O jejím pořádání budou občané včas informováni,“ vzkázal v průběhu uplynulého týdne starosta Němčic Jan Vrána.