„A tam je všechno v pořádku? Nejsou tam následky války?“ I takovým dotazům čelil redaktor Večerníku po příjezdu do polské Poznaně. Rodina se zkrátka bojí. Právě v den začátku mé dovolené s přítelkyní začíná ruský útok na Ukrajinu. Poznaň je ve středním Polsku, přes pět set kilometrů daleko. Sem válka dolehnout nemůže. Nebo ano?

Stopy toho, že „něco“ není v pořádku, jsou totiž na každém rohu. Ve výlohách jsou ukrajinské vlajky. Stejně tak na úřadech, kulturních institucích, další visí z oken. Nechybí ani karikatura Putina s hitlerovským knírkem. Nálada je jednoznačně proukrajinská. A protiválečná.

Je však dovolená. A i když si snažím držet přehled o dění (a posíláme společně peníze na pomoc Ukrajincům), vyrážíme taky na památky. Třeba na zdejší zámek, který není tak úplně zámkem (je to novostavba vytvořená mnoho let po zničení její předlohy), úspěšně se tak ale tváří. Jak tak ale bloumám po ochozu zámecké věže, neunikne mi shromáždění na place Volnosci (náměstí Svobody). To bude za Ukrajinu, napadne mě okamžitě.

A taky že ano.

Po seběhnutí schodů a cestě přes tři bloky nacházím na náměstí dav lidí, který neustále narůstá. Vlajky, transparenty, mnoho lidí má symboly Ukrajiny na bundách, další zase pomalované tváře. Žádné běsnění, žádná divočina. Ale jak řečníci (v polštině i angličtině), tak přítomní jsou zajedno, odsuzují válku a plně podporují Ukrajinu. Účast na demonstraci se postupně rozrostla na možná tři tisíce lidí. Po několika projevech se pak dává na pochod přes město.

Co pak úplně nepřekvapí, jen minimum či spíše vůbec žádné transparenty nebo výkřiky směřující proti Rusku a Rusům jako celku. Ano, i tato země je do určité míry obětí, obětí svých vlastních vládců, uvědomují si přítomní. A vyzývají k zastavení války a zastavení Putina. „Putin, Putoff“ hlásí například transparent ženy, která se nachází vedle mě.

Polsko a Ukrajina samozřejmě mají část historie společnou, jde o sousední národy. A jako takové ani ony neměly vždy přátelské vzájemné vztahy. Poslední týdny ale hovoří jasně, Ukrajina má polské sympatie. A ne zrovna malé.