Naše tělo reaguje na problémy uvnitř organismu. Proto je potřeba jej vyčistit od usazených vnitřních toxinů či odpadních produktů a také od dalších zátěží.

Je nutné si uvědomit, že oslabené i znečištěné prostředí je živnou půdou pro různé choroboplodné organismy, viry, bakterie, parazity. Ty se v takovémto prostředí rychle množí a v oslabeném organismu mohou vyvolat různé zdravotní problémy. Jak obdobným problémům předcházet, vám nastíní další díl pravidelného seriálu Večerníku s relaxačním a zdravotním centrem NADĚJE Jarmily Podhorné.

Především je potřeba se zaměřit na očistu jater, která jsou hlavně detoxikačním orgánem, produkují obrovské množství enzymů ovlivňujících očistu celého organismu. Toto je také předpoklad k udržení dobrého stavu imunity, která má schopnost v organismu rozpoznávat, ničit a odstraňovat geneticky cizorodý materiál – což jsou viry, bakterie, plísně a parazité.

Jak tedy posílit imunitu? Především bychom si měli uvědomit tyto všechny zátěže a zároveň se snažit minimalizovat jejich působení. Tělu můžeme také pomoci přírodními prostředky, jen musíme vědět jak a jaké prostředky využít, hlavně se nenechat odradit a vydržet. Musíme si uvědomit, že i když to trvá déle, tak je bylinková pomoc dlouhodobější a nemá vedlejší účinky.

 

Eleuterokok

Čertův kořen působí jako adaptogen a harmonizátor, což znamená, že nespecifickým způsobem zvyšuje obranyschopnost organismu proti účinkům stresu. Zmírňuje vnější projevy následků ozařování a celkově zlepšuje subjektivní i objektivní stav pacientů s onkologickým onemocněním. Snižuje toxicitu celé řady léků, zvyšuje odolnost organismu při protirakovinových léčebných postupech a má pozitivní vliv na imunitní systém. Používá se při stavech slabosti, na doléčování infekčních chorob různého původu, na podporu léčby proti virům, při přepracovanosti, vyčerpání, v rekonvalescenci po operacích a po jiných těžkých chorobách.

Grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep, je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tinktura ze semen grepu působí až proti osmi stovkám kmenů bakterií a virů, proti stovce kmenů plísní a také proti jednobuněčným parazitům. Posiluje imunitu, čímž napomáhá v prevenci proti nachlazení, infekcím a zánětům. Má také antioxidační účinky spočívající v zachytávání volných kyslíkových radikálů. V malém semínku se tak koncentruje schopnost problém řešit (ničení bakterií, virů a plísní) a zároveň posilovat organismus a problémům předcházet. Ale nejen to, užívání grepových tinktur umí pomáhat ve zdravotní prevenci a posilovat organismus pro boj s mnoha problémy. Díky tomu můžeme dosáhnout zlepšení u akutních i chronických zánětů.

K vnitřnímu užití jsou vhodné především tinktury, které se užívají nakapáním do tekutiny. Je vhodný jako podpůrný prostředek pro astmatiky. Blahodárně působí u alergií, především potravinových. Přispívá ke zklidnění žaludečních a střevních potíží – ať už jde o nadýmání nebo průjem či zácpu – působí i na záněty ve střevech, je vhodný při různých formách kolitidy nebo Crohnově nemoci. Působí jako přírodní antibiotikum, takže pomáhá při všech případech akutních virových a bakteriálních infekcí. Pomáhá i zdravému organizmu bojovat s běžnými nepřátelskými viry, bakteriemi, plísněmi a parazity, které na něj denně útočí, posiluje odolnost organismu. Blahodárně působí při gynekologických problémech, zejména u zánětů a výtoků, které způsobuje Candida albicans. Je jedním z prostředků, který likviduje Helicobacter pylori, který je častou příčinou různých žaludečních potíží, pálení žáhy, dvanácterníkových vředů či dyspepsie. Potlačuje infekce dutin, nosohltanu, průdušek, uší, ale i močových cest. Působí na záněty v ústní dutině – afty, záněty dásní, zubní kazy. Potlačuje plísně a problémy vyskytující se na kůži, na nehtech i na sliznicích – opary, akné, ekzémy, kopřivky, mykózy, dermatitidy, lupénka, pásový opar. Při velké trpělivosti pomůže i při likvidaci bradavic. Na zevní užití je vhodný olej z grepových semínek. Olejem potíráme postižená místa, můžeme ho použít i jako kloktadlo. Blahodárně působí především při zánětech pochvy, u poševních mykóz.

Žampion

Žampion polní je stopkovýtrusná houba vyskytující se na polích, lukách a pastvinách. Žampiony obsahují spoustu látek, které jsou pro lidské tělo velice prospěšné. Při dýchacích alergiích je žampion účinným prostředkem a zároveň by se dal nazvat speciálním přírodním antibiotikem na horní cesty dýchací. Podporuje zdravou funkci průdušek. Příznivě také ovlivňuje krevní tlak. Posiluje obranný systém organismu a omezuje množení nežádoucích bakterií.

Šiitake

Houževnatec jedlý, známý u nás spíše jako houba šiitake, je lupenatá dřevokazná houba. Šiitake se vykazuje výraznou protivirovou aktivitou. Stimuluje imunitní systém organismu a tím zvyšuje jeho celkovou odolnost. Z dalších účinků je třeba jmenovat působení protihistaminové, které se projevuje poměrně výrazným útlumem nejrůznějších alergií.

Vrba

Je to poměrně vysoký strom s nelámavými ohebnými větvemi. Hlavním odedávna využívaným prostředkem je kůra, která především obsahuje fenolový glykosid, salicin, dále flavonoidy, třísloviny a další cenné látky. Nejsilnější působení je ovšem v pupenech rostliny, kde je soustředěno nejvíce účinných látek. Zhotovené tinktury můžeme využívat jako přírodní formu analgetik. Výtažky z pupenů jsou výborná přírodní léčiva při chřipce a jiných virózách, také jsou účinné při léčbě neuralgií, revmatismu. Využívá se jich také ke snižování dráždivosti nervové soustavy – potlačování bolesti.

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice větší je letnička, ale některé odrůdy jsou vytrvalé. Lichořeřišnice je původní jihoamerický druh, u nás hojně pěstovaný, často oproti původnímu už hodně změněný. Příznivé účinky má celá rostlina, nejvíce účinných látek je však v semenech a klíčcích a pupenech květů. Hlavní její působení je v oblasti urogenitální, kde tento prostředek působí se širokým spektrem účinku – likviduje streptokoky, stafylokoky, escherichie coli, salmonely a další druhy bakterií. Kromě močových problémů také pomáhá i v oblasti dýchacích cest. Kromě antibakteriálního působení je známo také působení lichořeřišnice na vypadávání vlasů a podporu jejich růstu. V tomto směru je možné využívat lichořeřišnici vnitřně v podobě tinktury a zároveň vmasírovat výluh do vlasů nejlépe mix s kořenem z lopuchu a kopřivy. Tento výluh pomáhá také řešit kožní problémy ve vlasech – lupy, ekzémy, lupénku.

Česnek

Známé a používané jsou dva druhy česneku – česnek setý a česnek medvědí. Česnek setý je odedávna využívaný pro antibakteriální a protiplísňové působení. Významná je skutečnost, že z 560 kmenů zlatého stafylokoka jich česnek 500 ničí. Také pomáhá při likvidaci plísně Candidy, která může být podhoubím nádorů a dalších vážných onemocnění. Další funkcí česneku je ozdravné působení na střevní flóru, pomáhá léčit střevní infekce, rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak. Také očistné působení na cévy není zanedbatelné, protože tím se předchází konečným cévním problémům – infarktům a mrtvicím. Podobné působení jako česnek setý má česnek medvědí.

Černý rybíz

Černý rybíz neboli meruzalka černá je beztrnný keř s velmi typickým pronikavým aroma. Plodem jsou typické bobule příjemné chuti. Tinktura z černého rybízu má široké uplatnění především v oblasti látkové výměny, pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu, harmonizuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. Je také vhodná při kožních reakcích z přecitlivosti, při senné rýmě a úporné dušnosti. Pomáhá udržovat normální krevní tlak, působí proti únavě i proti migrénám.

Zlatice MIX

Zlatice MIX je originální přípravek pro podporu obranyschopnosti organismu. K hlavní složce zlatici převislé jsou nakombinovány další účinné rostliny. Zlatice převislá se užívá při hypertenzi, poruchách vědomí, začínajících horečkách, potížích s močením, zlepšuje funkci krevních kapilár. Má antiseptické, antibakteriální a antiparazitické účinky, tiší nevolnost a zvracení, pomáhá léčit hnisavé infekce, např. abscesy nebo vředy. Andrographis a bez černý povzbuzují imunitní systém, podporují obranyschopnost. Vilkakora příznivě působí na imunitu, vrba má protivirové účinky. Směs je doplněna cenným včelím produktem propolisem.