To bylo křiku, který znamenal zmařenou investici města Prostějova za miliony korun! Rok se však sešel s rokem a všechno je úplně jinak. Řeč je o parkovišti vedle fotbalového areálu na Sídlišti E. Beneše, které bylo vyprojektované a naplánované už před několika měsíci. Jenže tehdy se proti výstavbě vzbouřili obyvatelé sousedního panelového domu, kteří podali stížnost ke krajskému úřadu. Z tohoto důvodu prostějovský magistrát investici zrušil, čímž přišel o již udělenou státní dotaci ve výši šesti milionů korun. Teď ale titíž stěžovatelé změnili názor, navíc správní orgány Olomouckého kraje veškerá odvolání zamítly.

„Mohu v tuto chvíli potvrdit, že v jižní části sídliště, poblíž fotbalového hřiště, vznikne nové parkoviště s kapacitou sedmačtyřiceti míst. Výstavba naváže na provedené rekonstrukční práce komunikací, chodníků, veřejné zeleně a mobiliáře v rámci druhé etapy regenerace Sídliště E. Beneše provedené v závěru loňského roku,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci po zasedání rady náměstek primátora statutárního města Prostějova Zdeněk Fišer, který na magistrátu zodpovídá za stavební investice města.  Jak Večerník v loňském roce jako první informoval, proti tehdejšímu záměru města postavit nové parkoviště rozšiřující nedostatečnou kapacitu parkovacích míst v jižní části se odvolali někteří obyvatelé sídliště při projednávání územního řízení. „Vzhledem k tomu, že město získalo na tuto investici dotaci, byla to obrovská ztráta, zmaření investice nás hodně mrzelo. Naštěstí po dohodě s Ministerstvem financí jsme čtyři ze šesti milionů korun využili na rozšíření parkoviště v severní části sídliště u kotelny. Podmínkou přidělení dotace bylo totiž její čerpání do konce roku 2013, bylo by škoda ji nechat propadnout,“ připomněl náměstek primátora.

Aktuální komentář Večerníku

Už je tomu deset let, co se i přes tehdejší potíže podařilo vyřešit parkování nedaleko fotbalového stadionu. Nyní však práce probíhají opět, a to přímo na hřišti, kde se rozběhla rozsáhlá rekonstrukce splňující podmínky profesionálního fotbalu. Kromě toho přibydou i další nová parkovací místa pro návštěvníky fotbalových duelů, což může přinést i výhody i pro místní obyvatele, kteří by nemuseli tak často řešit nedostatek míst.