Je to nejvýraznější památka na dávnou slávu Prostějova coby „hanáckého Jeruzaléma“. Přesto je dlouhodobě v havarijním stavu. Její majitelé ji zhruba před rokem nabídli městu Prostějov za 6,8 milionu korun. Vedení města tuto nabídku odmítlo, neboť cenu považovalo za přemrštěnou. Nyní to tedy vlastníci zkouší jinak a budovu se snaží prodat přes realitní kancelář.

 

 Bývalá prostějovská synagoga v Demelově ulici je v nabídce vedena jako rodinný dům, který je k mání za 5 490 000 korun. Je to tedy o 1,3 milionu korun nižší částka, než za kterou stavbu její vlastníci před rokem nabízeli městu.

Budova v centru města sloužila od roku 1836 jako synagoga. Do počátku 20. století sousedila s původní starší synagogou, která byla zbořena. Modlitebna a studovna talmudu sloužila svému účelu do roku 1939, od roku 1940 bylo v budově skladiště. V důsledku holokaustu budovu převzala pravoslavná církev a byla využívána znovu jako modlitebna až do roku 1969. Následně zde fungovala muzejní galerie.

Od roku 2004 sloužila pravoslavné církvi jako modlitebna sv. Jiří Vítězného. Místní pravoslavná obec provedla základní opravy budovy, které zamezily jejímu zřícení. Na jaře roku 2013 byla zahájena rekonstrukce, staticky byla budova zabezpečena stažením ocelovými lany. Od stejného roku je vedena na seznamu ohrožených památek Národního památkového ústavu. „Objekt vlastní moji rodiče, kteří jej koupili, aby jej využívali jako sklad pro svůj obchod se sportovním zbožím. Zároveň vlastnili i další nemovitost v sousedství synagogy, kterou nechali opravit. Potřebná celková rekonstrukce synagogy však již je nad jejich finanční možnosti, proto se ji snaží prodat,“ vysvětlil Večerníku Jindřich Skácel, který je ve městě známý zejména jako galerista.

Vlastníci synagogu před rokem nabídli městu Prostějov za 6,8 milionu korun. To však jejich nabídku odmítlo. Cenu vedení města označilo za přemrštěnou. „Město Prostějov vlastníkovi předložilo návrh na odkup synagogy ve výši čtyři sta tisíc korun, tedy za stejnou cenu, za kterou budovu odkoupil v roce 2017 od pravoslavné církve,“ uvedla první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová s tím, že tyto údaje vyplývají z veřejně přístupných smluv v katastru nemovitostí.

S tím, že soukromí vlastníci o památku dostatečně nepečují, měli problém i prostějovští památkáři, kteří v celé věci zahájili správní řízení. „Pokud vím, tak jsme museli řešit opadávající omítku, už by to mělo být v pořádku,“ reagoval v této souvislosti Jindřich Skácel, který provedenými úpravami mimo jiné zdůvodňoval výši nabídkové ceny.