Trocha klidu a hodně vody. Za obojím se dá vyrazit nedaleko Víceměřic. Ty se loni staly další obcí, která investovala do naučné stezky. A to v mnoha směrech: tabule na trase i trasa samotná seznámí chodce s celou řadou věcí, které se k Víceměřicím pojí.

Ale popořádku. Stezka začíná u zdejšího zámku, kde má sídlo hned několik sociálních služeb, včetně domova pro seniory. A už samotný začátek trasy stojí za to. Kromě zámku zde totiž narazíme na velký rybník, oblíbené to útočiště mnoha ptáků. Trasa však zprvu nevede okolo rybníka, ale pryč od něj. Po překonání ne tolik pěkného úseku se rázem ocitnete v přírodě. Do ní vás přivítá březová alej a právě břízám – nejen těm místním – se věnuje druhé zastavení (první seznamuje se zámkem).

Alej ale brzy končí a posílá poutníky podél Brodečky. Zde projdeme lesíkem plným ptactva, brzy jsme ale zpět ve Víceměřicích. Jimi ovšem stezka dlouho nevede. A kdo čekal jen rovinku, zasténá: stezka totiž uhýbá do kopce, ne prudkého, ale táhlého. Dalším cílem je totiž Kozlov. Místní nadšenci tady udělali menší záchytný bod pro výletníky: vyhlídkovou plošinu. Kolem ní se ostatně děje nejedna akce, na přelomu roku se tam konají výstupy. Navíc, z Kozlova je za pěkného počasí slušný výhled, zejména směrem k Vyškovu.

Jednou věcí je krajina, druhou informace na tabulích naučné stezky. A co se z nich tedy dozvíme? Třeba o původu Víceměřic, zdejšího zámku i fotbalového hřiště. Seznámí nás blíže také s železniční tratí do Přerova, která je na dohled (i na doslech) stezky téměř pořád. Zájemci se také dozví nejednu zajímavost o rybnících v okolí a celkově přírodě. Pokud vás však tolik informační tabule nezajímají, mohou vás zase okouzlit pěkné výhledy od Kozlova a atmosféra podvečerního rybníka. Rozhodně jde o místo, které stojí za procházku.

Doporučujeme při deštivém počasí nebo po deštích trasu neabsolvovat. Většina vede po nezpevněné hliněné cestě. Tak ať nezapadnete…

Naučná stezka Víceměřice

Umístění:                   Víceměřice a blízké okolí

Vznik:                        2020

Délka:                        4,5 kilometru

Počet zastavení:        6

Téma:                        příroda, historie zámku, železnice a fotbalu v obci, Kozlov