Dnes je neděle 20.4.2025, svátek slaví Marcela
Jak poznat dobrou restauraci?
Foto Martin Zaoral

Stojí právě tato restaurace za návštěvu? To je otázka, před kterou stojí každý, kdo hledá místo, kam by mohl zajít s partnerem, případně s celou rodinou na společný oběd.

Pokud nemáte doporučení od známých, pak nezoufejte. Existuje řada signálů a výstražných znamení, které vám mohou pomoci odlišit kvalitní podnik od toho špatného. Pokud si jich budete všímat, pak je větší pravděpodobnost, že se tam i dobře najíte. Jaké jsou tedy faktory, jež vám mohou pomoci v poznání, že je restaurace tou pravou pro váš oběd či večeři?

1. Zastaralé internetové stránky

Řada lidí hledá restauraci, kde se najíst, nejprve na internetu. To, jak se podnik představuje na síti, nám o jeho kvalitě a úrovni mnohé vypoví. Pokud restaurace za něco stojí, věnuje své webové prezentaci aspoň minimální čas a úsilí.

2. Vchod

Vchod do restaurace je pro vás prvním vodítkem, které napoví, co můžete od obsluhy a jídelního lístku očekávat. Je-li vchod zanedbaný nebo špinavý, raději se otočte a hledejte místo, kde se najíte, někde o kus dál.

3. Poloprázdná restaurace

Je právě doba oběda a vy v restauraci narazíte jen na znuděnou servírku a kuchaře dávajícího si před vchodem cigaretu? Tady asi bude něco špatně… Pokud je v restauraci plno, je to pro vás důkaz, že tam vaří dobře a hosté se rádi vrací.

4. Zápach z kuchyně nebo toalet

Zápach je dostatečně výstražným signálem k opuštění restaurace. Do nosu vás také může praštit cigaretový kouř, pokud má restaurace špatné odvětrávání kuřácké místnosti.

5. Hlasitá a nevhodná hudba

Hlasitá a nevhodná hudba vám dokáže návštěvu restaurace pořádně znepříjemnit. Kdo by si chtěl u rodinného oběda připadat jako na diskotéce?

6. Příliš obsáhlý jídelníček

Nekonečně obsáhlý seznam jídel nevěstí nic dobrého. Nebo si opravdu myslíte, že zdejší kuchař umí perfektně připravit více jak sto jídel? Některé vyhlášené restaurace nabízí třeba jen pět chodů. Je to záruka, že dostanete na talíř pokrm z čerstvých surovin a připravený s maximální péčí.

7. Názvy jídel

Jsou názvy jídel mlhavé nebo příliš vyumělkované? Vy přece chcete vědět, co si objednáváte a co se před vámi za několik málo minut objeví na talíři. Jak se ale orientovat v názvech, kterým tvůrce jídelního lístku přisoudil tajemný či příliš originální název?

8. Špatná úroveň toalet

Stav, v jakém je sociální zařízení, vám o podniku prozradí mnohé. Když nejsou záchody čisté, jak bude asi vypadat kuchyně?

9. Chování obsluhy

Pokud vejdete do restaurace, usadíte se a obsluha si vás nevšímá déle než 10 minut, a to i když je restaurace přeplněná, raději odejděte. Stejně jako v případě, že je obsluhující personál nepříjemný, arogantní a nejeví zájem splnit vaše přání.

10. Neuznaná „reklamace“

Může se stát, že je jídlo špatné nebo studené. Pokud obsluze tuto skutečnost oznámíte a ona se s vámi pohádá, odmítne jídlo vyměnit nebo vám ho zaúčtuje, je jasné, že do tohoto podniku se jen tak nevrátíte.

 

Tématickou stranu Večerníku o tom jak se najíst nebo kam zajít do restaurace najdete v tištěném vydání ze dne 24. března 2025