Letos nemusíte na Velikonoce péct jen jidášky. Můžete totiž vyzkoušet roztomilé zajíčky a do tvarování můžete zapojit děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Ingredience
Hladká mouka 250 g, olej 5 lžic, třtinový cukr 4 lžíce, žloutky 2 ks, vlažné mléko 100 ml, čerstvé droždí 21 g, voda 50 ml, rozinky 15 ks, vanilkový cukr 1 lžička, citronová kůra 1 lžička.
Nejprve si připravte kvásek. V malé misce rozmíchejte vlažné mléko, droždí a jednu lžíci cukru. Nechte na teplém místě vzejít. Mezitím si připravte ostatní ingredience do velké mísy a kvásek do nich za stálého míchání vlijte.
Těsto pořádně prohněťte, aby se všechny suroviny dobře propojily a vznikla jednolitá hmota. Zlehka poprašte moukou a nechte na teplém místě vykynout po dobu přibližně čtvrt hodiny.
Po 15 minutách opět prohněťte a vytvořte si na pomoučeném vále z těsta válečky o délce zhruba dvanáct centimetrů.
Oddělte osm centimetrů těsta na tělíčko (které zatočíte jako šneka), tři centimetry na hlavičku s ouškem (váleček přeložte napůl) a centimetr na ocásek.
Ocásek a hlavičku připojte k tělíčku. Po vytvarování zajíčka potřete žloutkem, přidejte rozinku jako oko a nechte péct zhruba 18 minut v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Magazín nejen pro dámy najdete v tištěném vydání ze dne 7. dubna 2025