Už v jednom z minulých dílů jsme představili naučnou stezku, která vede zdánlivě nezáživnou krajinou mezi poli.

O stezce u Němčic nad Hanou platí to samé. Stejně jako poznámka, že zdání klame. Také cesta k Masarykově lípě totiž vede pouze a jen po polních cestách. Podobně jako ve Smržicích vás však ani v tomhle případě nečeká nezáživná procházka okolo nekonečných lánů.

Úvod stezky je ale poněkud zvláštní. Začíná totiž u frekventované silnice, navíc hned vedle zemědělského družstva. Jakmile si ale zvyknete na vůni venkova, oceníte i tuto skutečnost. Přinejmenším pro zvědavé pohledy krav, které po cestě potkáte.

Hned první panely dávají tušit, že vás čeká pěkně upravená naučná stezka, a k tomu s interaktivními prvky. Setkáte se třeba s poznáváním různých stromů, zvířat, stejně tak na stezce najdete „poznávačku“ zvířecích stop. Stezka tak má ambici být nejen naučnou, ale také zajímavou vyučovací pomůckou pro základní školy.

Tabule se však vesměs věnují nikoliv obecným věcem, ale přírodě na Němčicku, stejně tak historii města. Zaujmou třeba fotografie z roku 1890 a městský úřad, který je dnes oproti snímkům k nepoznání. Nemálo tabule ukazují včelařství, myslivost a spolky, které se jim v Němčicích nad Hanou věnují.

Naučná stezka se celkově může pyšnit několika zajímavostmi. Například vzájemnou blízkostí cedulí. Zatímco jinde je dělí i půl kilometru, zde na další snadno dohlédnete. Kdo se tedy špatně orientuje a má tak doslova orientační ‚nesmysl‘ nebo až ‚sysel‘, nebude mít problém. Dále je to alej nově vysazených stromů: švestky, jeřáby i třešně jsou zde bohatě zastoupeny. A mají za cíl jak zkrášlovat, tak učit okolojdoucí. A pak je to vlastní okolí Masarykovy lípy. Zde najdete pěkné posezení a také vyvedenou ceduli s popisky. Aby ne, je odsud nádherný výhled, zejména na jih a na východ.

Co má ale chůze po Němčicku totožného s mořem? Není zde přece žádná větší vodní plocha, žádné pláže, nic podobného?! Ne, důvodem jsou racci. Při cestě po stezce se totiž dostanete na dohled skládky. A právě velká hejna racků vás přivítají. Záhy si tak připadáte jako někde ve Středomoří, ne uprostřed Moravy.

Naučná stezka Masarykova lípa

Umístění:                   pole na severním okraji Němčic nad Hanou

Vznik:                        2019

Délka:                        1,6 kilometru

Počet zastavení:        9

Téma:                        příroda, historie, včelařství, T. G. Masaryk