Smažení může být nejen nebezpečné, ale také pořádně nepořádné. Prskající horký olej dokáže popálit a zaneřádit celou kuchyň. Existují však snadné a efektivní způsoby, jak těmto problémům předejít. Stačí se držet několika jednoduchých triků, jako je použití octa, soli nebo správného výběru oleje.
Pokud vše zvládnete ve zdraví, další překážkou je kompletně mastná linka, sporák a někdy i spotřebiče, které musíte složitě drhnout pokaždé, když se rozhodnete smažit.
Pozvolné vkládání do pánve
Nejdůležitější je opatrná manipulace s potravinami, které chcete smažit. V žádném případě je do oleje neházejte, a už vůbec ne z výšky. Opatrně pomocí kleští (nikoliv ruky) vložte do oleje. Nikdy nedávejte do horkého oleje mražené potraviny. Prskání způsobuje spojení oleje s vodou, které je ve zmražených produktech velké množství.
Vsaďte na ocet
Ocet se v domácnosti rozhodně vyplatí mít a pomůže i tentokrát. Tato tekutina dokáže perfektně vstřebávat vodu, proto do ní namočte tamponek a před smažením pánev potřete. Nebojte, nebude to mít žádný vliv na chuť. Podobně má schopnost absorpce i chléb nebo mouka.
Vyměňte olej
Věřte, nebo ne, výběr oleje hraje zásadní roli. Vybírejte oleje, které nemají tendenci se přepalovat, což bude výhodnější nejen v tom, že nebudou tolik prskat, ale i v tom, že se při jeho používání nebudou uvolňovat škodlivé látky, jež následně mohou mít vliv na lidský organismus. Následně může špatná volba tuku negativně ovlivnit i chuť pokrmu.
Další rady
Vyložte dno pánve pečicím papírem.
Před nalitím oleje dejte do pánve trochu soli, která díky svým hygroskopickým vlastnostem zabrání prskání.
Zkuste trik s korkem, který vložíte do rozpáleného oleje ve chvíli, kdy začíná pěnit.
Vkládejte do pánve suché suroviny s minimem vody.
Pořiďte si v domácích potřebách ochranné síto, stojí do 200 korun a slouží jako poklice.