Dnes je čtvrtek 28.8.2025, svátek slaví Augustýn
Opomíjené ovoce od silnic i polních cest
Foto: pixabay.com

Když se v létě půjdete projít po městě, určitě na ně brzy narazíte. Nebo když pojedete někam autem, protože tyto dřeviny rostou často u silnic. Řeč je o mirabelkách a špendlících, což pro mnohé překvapivě není totéž. Každopádně obojí je „zdarma“ a obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek.

Jaký je rozdíl mezi mirabelkou a špendlíkem?

Mirabelky a špendlíky jsou plody různých odrůd slivoní a lidem se kvůli tomu často pletou. Přestože na první pohled vypadají podobně – mají drobné žluté plody – je mezi nimi několik rozdílů.

Mirabelky jsou kulaté, zlatožluté, často s drobnými tečkami na straně, která byla vystavena slunci. Rostou volně v přírodě, hlavně u cest a na okraji lesů. Špendlíky vypadají víc jako malé žluté švestky, protože jsou oválné a mají větší pecku. Oproti mirabelkám mají špendlíky pevnější slupku.

A pak je tu ještě slivoň myrobalán (slivoň třešňová), která bývá v Česku nejčastěji červená a vyznačuje se tím, že z ní jde nejhůře vyndat pecka.

Velmi zdravé ovoce

Mirabelky i špendlíky jsou doslova nabité látkami prospěšnými zdraví. Jak potvrzují odborné studie, obsahují vitamíny C, E a B a také důležité minerály jako draslík, hořčík, vápník, železo nebo zinek.

Například výzkum z roku 2011 potvrdil, že draslík a hořčík pomáhají udržovat zdravý krevní tlak a činnost srdce. Železo zase bojuje proti únavě a vápník s fosforem přispívají ke správnému složení kostí.

Oba plody mají vysoký obsah vlákniny a přirozeně se v nich vyskytuje sorbitol, což je látka, která podporuje trávení. Zkrátka prakticky všechny studie se shodují, že konzumace slivoní je zdraví prospěšná a lidé by je měli jíst více.

Původ „špendlíků“

Slivoně se do Evropy údajně dostaly ve středověku, původně z oblasti dnešního Turecka. Mirabelka se začala hojně pěstovat hlavně ve Francii, kde se jí dodnes sklízí přes 15 000 tun ročně, a to především v oblasti Lotrinska, kde má dokonce chráněné zeměpisné označení Mirabelle de Lorraine.

U nás v ČR jsou tyto stromy rozšířené především díky tomu, že byly vysazovány u cest a na mezích. Mirabelky takzvaně „zplaňují“ a šíří se samy. Špendlíky najdeme spíše v zahradách nebo jako staré ovocné odrůdy na venkově, ale narazit na ně můžete i na veřejném prostranství.

Mirabelky (nebo špendlíky a myrobalány) jsou ideální na výrobu džemu. Jsou sladké, aromatické a snadno se rozvařují.

Rubriku Servis pro ženy najdete v tištěném vydání ze dne 18. srpna 2025