Už jen příjezd do Malého Hradiska stojí za to. Ať už sem zamíříte z kterékoli strany, tedy od Prostějova nebo od Protivanova, čekají vás lesy, lesy a zase lesy. A v případě druhé varianty i výhledy do okolí. Pár kilometrů předem už je tak jasné, že vás čeká pěkná procházka. To se ostatně potvrdí už na prvních metrech. Stezka začíná u místního pěkně opraveného kostelíka a zprvu vede Malým Hradiskem. Obec působí útulně. Za povšimnutí pak stojí úpravné budovy a taky lidová chalupa, krásně zachovaná dřevěnka z 18. stoleté po levé straně.

První zastavení už je ale na samém okraji obce. Na první pohled možná starší cedule nezaujmou. Nenajdete zde barevné fotky ani nějaké grafické vychytávky. Obsah informačních tabulí je však o to zajímavější. Oproti předchozím naučným stezkám se vymyká ještě dvěma skutečnostmi. Zaprvé se věnují jednomu jedinému tématu, a sice keltskému oppidu Staré Hradisko a keltskému způsobu života z doby přelomu letopočtu. A zadruhé je na tabulích vidět, že míří nejen na lajky, ale také na lidi, kteří by se třeba tématy chtěli hlouběji zabývat.

Nemusíte se ale děsit odborných termínů. Tabule nabízí informace srozumitelným a poutavým způsobem – prozradí, jak lidé před dvěma tisíci lety žili, čemu věřili. Hodně prostoru je věnováno druidům. Přitom možná poněkud nabourají dětské představy o Panoramixovi jako moudrém, laskavém starci.

Koho však tolik nebere historie nebo starověká božstva, toho naopak nepochybně zaujme příroda. Stezka je vedená krásnou a téměř liduprázdnou krajinou plnou luk a lesů. Samo místo oppida je vysoko položené nad okolní krajinou, dává pocit nekonečného prostoru a svobody. Kromě toho jsou z něj krásné výhledy, za dobrého počasí je vidět chrám v Dubu nad Moravou i Beskydy. Na své si přijdou i ornitologové, po cestě totiž mohou narazit na hýly, žluvy i žluny, stromy jsou neskutečně živé.

Naučná stezka Staré Hradisko zkrátka nabízí mnoho jak pro milovníky přírody, tak pro milovníky historie. A kdo chce prostě vyrazit jen tak za klidem a přitom toho příliš mnoho neujít, je pro něj někdejší keltské oppidum také dobrou volbou.

 

Naučná stezka Staré Hradisko

Umístění:       louky východně od Malého Hradiska

Vznik:            1995

Délka:            1,8 kilometru

Počet zastavení: 6

Téma:            historie, archeologie