Kdo by ho neznal a kdo by na něm nebyl... Velký Kosíř je prostě na Hané pojem, a to nejen pouze pro skalní turisty. Mikulášské pochody, novoroční výstupy a samozřejmě rozhledna, už jen to jsou důvody, proč se na nejvyšší kopec Hané vydat. Při tom všem se ale možná trochu, rozhodně však neprávem, zapomíná na zdejší přírodní krásy.

Ty přibližuje už po mnoho let Naučná stezka Velký Kosíř. Při jejím procházení ovšem pozor na zmatení, z vrcholu „hory“ totiž ještě vede odbočka do Slatinic. Trasa je na naučnou stezku nezvykle dlouhá. Jedná se ale o pěkných deset kilometrů, které rozhodně stojí za to. Navíc to nejtěžší, tedy výstup na vrchol, je v plánu hned na začátku.

Stezka informuje o řadě skutečností. Prim samozřejmě hraje příroda. Nejednoho až překvapí, co všechno se na dosah civilizace podařilo dochovat. Kosíř je pořád i přes velké vytížení od turistů útočištěm mnoha pátků, plazů či brouků. Totéž samozřejmě platí o rostlinstvu, kterému se rovněž panely věnují. Dojem bohužel trochu kazí to, že panely už mají něco za sebou. A za ty roky některé vybledly a popraskaly.

I tak ale nabízí hodně zajímavých informací. Dočtete se o osadě Gabrielov, o starých sadech na úpatí Kosíře. A stejně tak o tom, že stromy, které zde nyní vídáme pomalu nejčastěji – akáty a smrky – sem původně nepatří. To je také přidaná hodnota celé stezky. Neodkazuje jen na přírodu, ale věnuje se i negativním vlivům na ni ze strany člověka. A tomu, jak naopak může lokalitě prospět.

Co pak rozhodně ozvláštní celou stezku, jsou lomy. Jeden z panelů je na ně zaměřen. I bez něj nicméně nepochybně oceníte monumentálnost lomů. Jako kdyby k místu náležely odjakživa a nebyly dílem člověka. Zejména státní lom před odbočkou na Kapli až šokuje svou velikostí. Travnaté břehy nad srázy přímo vybízí k pikniku, dolní část zase k procházkám. A třeba budete mít štěstí a naleznete nějakou zkamenělinu, lomy nad Čelechovicemi jsou jimi pověstné.

Stezka kolem Velkého Kosíře zkrátka nezklame nikoho. Snad jen člověka, který nemá rád přírodu. Ta je ve zdejší lokalitě totiž skutečně pěkná a rozmanitá.

Naučná stezka Velký Kosíř

Umístění:                    polní a hlavně lesní cesty na úpatí i vrcholu Velkého Kosíře, okolí Slatinic

Vznik:                        –

Délka:                         10 kilometrů

Počet zastavení:         12

Téma:                         příroda, zajímavosti, místopis a ekologie