Na co se můžeme těšit pod stromečkem? Nová opatření, více a více nakažených, nebo snad i nějaký ten normální dárek? Nikdo si teď není jistý tím, co bude v příštím týdnu, natož o Vánocích. PES nám postupně začínal vyštěkávat třetí stupeň a otevírání obchodů, teď se situace zase zhoršuje.

Předseda vlády Andrej Babiš upozorňuje na hrozbu, že se vůbec obchody neotevřou. „Když čísla nebudou dobrá, tak obchody otevřené nebudou. Nemůžeme si dovolit riskovat třetí vlnu. Máme jasný systém a ministra, který se nenechá ovlivňovat,“ vysvětlil premiér. Pochválil také činnost šéfa resortu zdravotnictví Jana Blatného. „Když budu vycházet z toho, co mi řekl pan Blatný, tak do Vánoc se dostaneme na stupeň 3, ale lepší to asi nebude. Tedy obchody otevřou za přísných opatření,“ dodal Babiš.

Počet nakažených pomalu klesá, vyhráno však není. Blatný se prozatím obává přesunout hodnoty systému PES na stupeň 3. „Případnou změnu pohotovostního stupně PES tedy budeme muset teprve zvážit, a to na základě dat a s přihlédnutím k tomu, aby byla zajištěna ochrana seniorů a dalších zranitelných skupin obyvatel. Základním kritériem při rozhodování o případném přesunu do nižšího stupně pohotovosti pro nás ale vždy bude to, co nám řeknou veškerá dostupná data,“ popsal ministr zdravotnictví. Má obavy o zdraví seniorů a ostatních rizikových skupin.

A právě tyto skupiny obyvatel zaplňují nemocnice. Lidé by měli omezit návštěvy svých příbuzných v seniorním věku na co nejnižší míru. „Stále zůstává poměrně vysoké procento nákaz, ke kterým dochází v řadách zranitelných skupin obyvatel a mezi seniory. To se následně promítá do počtu hospitalizovaných pacientů. Ačkoli tyto počty klesly z více než 8 000 na současných 5 100, stále jde o vysokou zátěž blokující kapacity nemocnic. Aktuální hodnota reprodukčního čísla je 0,9, avšak stále relativně vysoký podíl pozitivních testů a velké rozdíly mezi kraji činí situaci nestabilní a rizikovou,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Vláda České republiky povolila nemocnicím provádět plánované zákroky. Dokonce se podařilo omezit transport pacientů s onemocněním covid-19 mezi jednotlivými kraji. „Nemocnice ale musí být připravené, aby v případě potřeby byly schopny přizpůsobit svou činnost opět zvýšenému počtu pacientů covid-19, pokud by k němu došlo,“ upozornil vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.