Počty pozitivních případů letí vzhůru i v Prostějově a nevyhnuly se ani školákům. Nakažených dětí je už 86 a hned 20 tříd základních škol je nyní v karanténě. Největší ohnisko je nyní ve Vrahovicích, kde evidují v základní škole v Majakovského ulici hned 4 třídy v karanténě, 33 nakažených dětí i největší počet zaměstnanců v karanténě, čísla se ale postupně i během týdne měnila. Pondělní testování odhalilo nejvíce pozitivních případů na Základní škole Jana Železného, kde bylo pozitivních testů 16.

 

Sílící vlna omikronu začíná dopadat na školy ve velkém. Pociťují to už také v Prostějově, kde počty stoupají každý týden. Komplikace s pozitivními případy se ale netýkají pouze žáků, ale také kantorů, což značně ztěžuje školám situaci. Velké problémy v učitelském sboru v tomto týdnu hlásí například ZŠ v Melantrichově ulici, kde je v izolaci i ředitel zařízení po pozitivním testu. „Já jsem nyní taky v izolaci po pozitivním testu, takže úplně přesná čísla vám nemohu prozradit, ale v současné době to dolehlo i na naše kantory a řešíme kvůli tomu nastalé problémy a suplujeme, jak se dá,“ uvedl ředitel Roman Pazdera.

Největší nárůst pozitivních testů minulé pondělí zaznamenali na ZŠ Jana Železného, kde šlo o 16 potvrzených případů. „Je to pořád dokola. Je to jako na houpačce, chvilku dobré, chvilku špatné. Musím zaklepat, že se zatím relativně držíme. Daří se nám suplovat i hodiny, kdy náhodou některý z kolegů vypadne,“ prozradil ředitel Dalibor Ovečka.

Kromě toho se ale ve škole setkávají i s jinou komplikací. „Stává se nám, že děti, které přichází po karanténě, mají znovu pozitivní test a vrací se zpátky do izolace. Myslím si, že těch pět dnů je nejspíše málo. Musí tak opět domů a na PCR test, v případě pozitivního PCR absolvují druhou karanténu,“ doplnil dále Ovečka s tím, že do karantény kromě těchto případů naštěstí nemusí všechny rizikové kontakty, protože s nimi děti do styku nepřišly.

Situace se daří zvládat především díky respirátorům, které vyučující používají během výuky, k čemuž škola přistoupila. Podle hygieniků totiž v tomto případě nemusí učitelé do následné povinné karantény, i když učili mezi nakaženými žáky.

V otázce na mimořádné ředitelské volno se pak oba ředitelé shodují v tom, že je to správné řešení, které se ale samozřejmě také nebude líbit všem. Poukazují však na jeden zásadní problém. „Než bude tato novela schválena, tak už bude zřejmě to nejhorší s variantou omikron za námi, takže to nejspíše přijde vniveč. Teď se dá očekávat, že nás čekají náročné týdny. Pevně věříme, že se po nich už situace uklidní a výuka bude probíhat tak, jak bychom si přáli,“ shodli se ředitelé.

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 31. ledna