Dalo se to čekat a aktuální data to jen potvrzují. Zájem o očkování dětí mladších 11 let proti covidu zatím není nikterak valný. Do čtvrtka 27. ledna se jich v prostějovské nemocnici nechalo naočkovat rovných 100. U těch starších to však bylo řádově více. Docela jiná je pak situace v případě dospělých.

 

Rodiče dětí od 12 do 15 let věku mohou své potomky k očkování registrovat od začátku loňského července, pro ty mezi 5. až 11. rokem se pro tento krok mohli rozhodnout od poloviny prosince. „V prostějovské nemocnici zdravotníci aplikovali již 3 000 dávek vakcín proti onemocnění covid-19 u dětí mladších 15 let, z toho 1 400 bylo dávek prvních. V případě věkové kategorie 5 až 11 let zde bylo k dnešnímu dni naočkováno celkem 100 dětí, kterým byla aplikována 1. dávka,“ uvedl pro Večerník v závěru uplynulého týdne tiskový mluvčí společnosti Agel Adam Knesl s tím, že v současné době zájem o očkování u rodičů spíše mírně klesá. „Pravděpodobnost hospitalizace u dětí v souvislosti s covidem je tak nízká, že jsem se rozhodla ani jednoho ze svých synů nenechat očkovat. Chápu však ty z rodičů, kteří chtějí mít absolutní jistotu,“ komentovala svoji volbu například maminka Gabriela.

Naopak v případě dospělých je o očkování stále zájem relativně vysoký, a to zejména v souvislosti se třetí dávkou. „Jen od začátku letošního roku bylo posilující vakcínou naočkováno 6 400 lidí, dokončené očkování absolvovalo 450 osob,“ potvrdil Adam Knesl.

Čekací doby na očkování jsou dle mluvčího v prostějovské nemocnici minimální, pohybují se v rozmezí do 3 dnů. Aplikace vakcín probíhá i nadále na plicním oddělení v budově A. Pouze děti ve věkové kategorii 5 až 11 let jsou očkovány na dětském oddělení v budově D.  

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 31. ledna