Do restaurací, hospod, kaváren či na kulturní a sportovní akce budou moci od středy znovu všichni. Potvrzení o očkování či prodělaném covidu už totiž nebude třeba. Krátce před rozhodnutím vlády části aktuálně platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví zrušil i Nejvyšší správní soud. Zákon platil od 29. prosince loňského roku. Podle NSS nemělo ministerstvo pro omezení služeb oporu v pandemickém zákonu, jenž v tomto týdnu schválila Poslanecká sněmovna. A pokud novelu podpoří i Senát a prezident, měla by vejít v platnost.

„Vláda s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji zruší k 9. únoru povinnost prokazovat se certifikátem o očkování či prodělání nemoci při vstupu do restaurací, služeb či na kulturní a společenské akce. K rozhodnutí nepřistupujeme pod tlakem Nejvyššího správního soudu. Jen to naše rozhodnutí o několik dnů urychlilo,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala.

Od nadcházející středy se tak budou moci vrátit do společenského života i lidé, kteří neprodělali covid či nejsou očkovaní. „Říkal jsem, že nejpozději začátkem března oznámím omezení opatření, nakonec jsme s odborníky dospěli k tomu, že to můžeme udělat daleko dříve v postupném režimu. První krok je vypnutí certifikátů, další je ukončení plošného testování,“ prozradil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Během února by se pak měla vláda zabývat i zrušením pandemické pohotovosti. Povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách bude ale nejspíš zachována. Podle odborníků se stále jedná o efektivní a zároveň minimálně omezující opatření. Změny se dotknou i plošného testování ve školách a firmách. To by po zasedání mělo skončit v pátek 18. února.

Pandemický zákon prošel po 30 hodinách

 

Tento týden zákonodárci schválili novelu pandemického zákona. Jednání trvala dva dny a po třiceti hodinách se zákon podařilo odhlasovat. Během týdne jej odsouhlasil také Senát, zákon potvrdí podpisem prezident Miloš Zeman.

Pandemický zákon je předlohou pro vyhlašování protikoronavirocýh opatření. Ten současný ale platil pouze do konce února. Pokud by se nepodařilo jeho novelu schválit, od 1. března by všechna opatření přestala platit.

Na základě této novely tak budou moci úřady nařídit testování na covid podnikatelům, studentům i předškolákům. Nejen jako doposud zaměstnancům a jiným pracovníkům. Změny se dotknou i povinné karantény či izolace. Nově do ní budou moci poslat orgány veřejného zdraví i prostřednictvím telefonu či krátkou SMS zprávou. 

 

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 7. února