Povinné pětidenní karanténě po rizikovém kontaktu s nakaženým už zřejmě brzy odzvoní. Krajské hygienické stanice už dostaly novou metodiku, jak postupovat při pozitivním testování. Podle krajských stanic by se tak povinná karanténa měla přestat vydávat už od soboty 19. února. V současné chvíli ještě nadále platí, že po rizikovém kontaktu s nakaženým musí člověk na pět dnů do izolace. Prodlouží se ale současná lhůta pěti dnů izolace po pozitivním testu na sedm.

S postupným rozvolňováním se vláda rozhodla nepokračovat ani v povinných karanténách, které platily v prvních dvou měsících nového roku. Ministerstvo zdravotnictví se na tom dohodlo s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, která novou metodiku platící od soboty už krajským hygienám rozeslala. Ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička tuto informaci potvrdili na svém sobotním brífinku.

I povinná izolaci nakažených osob, kterým vyjde pozitivní test, se bude od příštího týdne měnit. Nově bude muset po prokázání onemocnění strávit nakažený v izolaci sedm dnů. Nyní platilo dnů pět. Za hlavní důvod prodloužení izolace je podle ministerstva ukončení testování ve školách i firmách. „Považujeme za vhodnější sedm dní, což je také doba, jakou bývají doma pacienti s běžnými podobnými onemocněními,“ prozradil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Pět dnů často k vyléčení nestačilo, což potvrdil před nedávnem také ředitel Základní školy Jana Železného Dalibor Ovečka. „Stále častěji se nám objevují případy, kdy některý ze žáků ukončí pětidenní karanténu, ale následné testování vyjde opět pozitivní a musí tak nastoupit na dalších pět dnů,“ prozradil.  

K tomuto datu by pak ale měla skončit i takzvaná pracovní karanténa, ta nyní platí pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách. Bez příznaků mohli i po rizikovém kontaktu nadále chodit do práce, ale museli se denně testovat.

Už podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka měla tato povinnost skončit až 1. března, nyní to ale vypadá, že to bude o deset dnů dříve. Ministr ale nevyloučil i možnost jejího znovuzavedení v případě výskytu ohniska na některém území České republiky. 

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 14. února