Česká republika přechází od čtvrtka 3. prosince do třetího stupně protiepidemického systému PES. Nově mohou otevřít všechny obchody, restaurace, ale třeba i kadeřnictví a kosmetické salony. Češi mohou, byť s omezeními, sportovat nebo se také vydat do fitness center a bazénů. Všechny změny pro vás Večerník shrnul ve velkém přehledu.

Školy a sociální zařízení

Pokračuje prezenční výuka mateřských a speciálních škol, prvního stupně základních a posledních ročníků středních škol. Nadále se podobně jako ve čtvrtém stupni rotačně (se střídáním po týdnech) učí žáci druhého stupně ZŠ a nižšího stupně víceletých gymnázií. Nově na stejný systém přecházejí studenti středních a vyšších odborných škol. Pokračuje distanční výuka vysokých škol, první přecházejí na prezenční (s omezeními). Nadále platí zákaz návštěv uvnitř zařízení sociálních služeb (kromě vymezených výjimek), již jen omezené jsou návštěvy ve zdravotnických zařízeních.

Hromadné akce a konzumace alkoholu

Se začátkem platnosti třetího stupně má skončit zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. Končí také noční zákaz vycházení v době od 23:00 do 05:00 platný ve čtvrtém stupni, pohybovat se lze bez omezení. Co se hromadných akcí ve vnitřních a venkovních prostorech týče, z obecného omezení na šest osob se limit zvyšuje na 50 lidí venku a deset uvnitř. Svateb, pohřbů a bohoslužeb se může zúčastnit maximálně 30 osob, tedy o polovinu více než ve čtvrtém stupni.

Provoz firem a úřadů

Stejně jako ve čtvrtém stupni platí omezení úředních hodin, úřady také mají přijmout organizační a režimová opatření snižující riziko nákazy. U výrobních nebo skladových provozů je nutné dodržovat zpřísněná opatření. Je doporučeno testování zaměstnanců, a to i u kancelářských provozů, kde je stále doporučena práce z domova.

Obchody

Otevřené mohou být už všechny obchody bez výjimky, ruší se zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek. Nadále platí omezení počtu osob v obchodě (jeden zákazník na 15 metrů čtverečních) a udržování dvoumetrových rozestupů mezi zákazníky. V obchodních centrech nad 5000 metrů čtverečních zůstávají zavřené dětské koutky, v jídelních prostorách je možné fungování pouze prostřednictvím výdejních okének. Zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci, jak se původně předpokládalo. „Byla kolem toho poměrně velká diskuse, je pravda, že někteří epidemiologové trvali na tom, že oblečení má být v karanténě, někdo tvrdil 24 hodin, někdo 48 hodin,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček k otázce zůstávání viru na oblečení při zkoušení na prodejně.

Služby, ubytování a gastronomie

Veřejnosti se mohou otevřít služby, a to za zvýšených hygienických opatření. V případě kadeřnictví, kosmetik nebo pedikúry a manikúry platí omezení počtu osob (jeden zákazník na 15 metrů čtverečních) a povinnost dodržovat mezi zákazníky nejméně dvoumetrové rozestupy. Personál bude muset používat roušky či respirátory. Vláda nenařídila dvojitou ochranu obličeje, tedy současné použití štítu. Ubytovací služby budou nově bez omezení. Roušky jsou povinné pro personál i hosty, u vchodu a na recepci musí být k dispozici dezinfekce. Platí zvýšená hygienická opatření. Zatímco dosud mohly mít restaurace otevřené jen výdejní okénko mimo dobu zákazu vycházení (tedy od 23:00 do 05:00 hodin muselo být zavřené), nyní mohou mít otevřeno, a to mezi 06:00 a 22:00 hodin. Mohou v nich ovšem být jen usazení hosté, nejvýše čtyři osoby u stolu a maximálně může být obsazena polovina kapacity. Doporučeno je používání e-roušky nebo rezervačního systému. Nově se mohou otevřít i herny a kasina, ovšem pouze od 06:00 do 22:00, podobně jako u restaurací platí podmínka jen usazených hostů, nejvýše čtyř osob u stolu a obsazení maximálně poloviny kapacity.

Kultura

V divadlech, kinech nebo koncertních sálech zůstává nadále v platnosti zákaz diváků, stejně jako organizační a režimová omezení přítomných osob na zkouškách.

Muzea, galerie a památky se mohou znovu otevřít. Pro muzea a galerie patří omezení počtu návštěvníků na 25 procent kapacity; u hradů či zámků mohou být prováděny nejvýše desetičlenné skupiny. Zatímco ve čtvrtém stupni mohly mít knihovny pouze výdejní okénka pro předem objednané knihy, nyní se mohou otevřít. Platí ovšem podobné omezení jako v případě obchodu a služeb, tedy jeden návštěvník na 15 metrů čtverečních a dvoumetrové odstupy. Návštěvníkům mohou otevřít své brány i veletrhy, výstavy a zoologické zahrady. Platí povinné roušky návštěvníků po celou dobu návštěvy, je nutné dodržovat rozestupy minimálně dva metry. Může být využita nejvýše čtvrtina kapacity areálu, povoleny jsou skupinky maximálně deseti osob.

Sport

K dosud povoleným profesionálním soutěžím se přidají také amatérské, oboje ovšem stále bez diváků. Otevřou se také vnitřní sportoviště pro individuální sporty, ovšem nejvýše do deseti osob. Venku se dosavadní limit šesti osob zvýší, sportovat budou moci dva týmy nebo skupiny. Dále se mohou otevřít bazény a fitness i wellness centra. Uvnitř platí maximální kapacita jedna osoba na 15 metrů čtverečních, skupinové aktivity pro nejvýše deset osob. U fitness je nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy (s výjimkou situace trenér-klient), platí zákaz saunových ceremoniálů nebo parních saun.

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 30. listopadu