Je to opravdu začátek obratu k lepšímu? Podle statistických údajů Krajské hygienické správy v Olomouci pokračuje už druhým týdnem rapidní pokles počtu nově pozitivně testovaných osob na covid-19. Také hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek věří, že nás čeká zřejmě normálně prožité léto bez větších omezujících opatření. Uvidíme, ale už teď je pohled na statistická čísla velice optimistický. Dlužno ještě dodat, že prostějovský region je stále na druhém místě v kraji, co se týká aktuálně nakažených osob.

 

K nedělnímu poledni 20. února registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci již 208 371 případů pozitivně testovaných osob v celém kraji od začátku pandemie covid-19. V období od pondělí 14. do soboty19. února přibylo v kraji 6 242 nakažených. Velice pozitivní zprávou je, že tento počet je o 3 017 případů méně než předchozí týden. Pokles nově nakažených tedy pokračuje už druhým týdnem. 

Z celkového počtu pozitivně testovaných od začátku pandemie v kraji je 24 276 případů u seniorů nad 65 let. Vyléčených pacientů od začátku pandemie je už 196 452 osob. Na druhé straně ale v Olomouckém kraji od začátku pandemie zemřelo v přímé souvislosti s covid-19 již 2 317 lidí, což znamená, že během minulého týdne zemřelo v kraji dalších sedmadvacet osob na covid-19. Další pozitivní zprávou je, že rovněž druhým týdnem pokračuje pokles  hodnoty počtu potvrzených případů nákazy za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V kraji jde aktuálně o 1 081 obyvatel, což je o 594 případů méně než ve statistikách předminulého týdne.

Rapidně za minulý týden poklesl také počet aktuálně nakažených osob covidem. V celém Olomouckém kraji je nyní koronavirem nakaženo 10 793 osob, což je o dalších 3 563 případů méně než předchozí týden. Nejvíce aktuálně nakažených je na Olomoucku, a to 3 105 osob. Na druhém místě se drží stále prostějovský region, kde je aktuálně 1 983 nakažených. Další v pořadí je Přerovsko (1 227), dále Šumpersko (874), stanice Hranice na Moravě hlásí 575 lidí, Jesenicko 563, Šternberk 485 a Uničov 459. Na Konicku je aktuálně koronavirem nakaženo 214 lidí.

K současné epidemiologické situaci se minulý čtvrtek vyjádřil také hejtman Olomouckého kraje. „Další vlna koronavirové epidemie opět prověřila připravenost našeho kraje zvládat mimořádné situace. Omikron očekávaně nezaplnil nemocnice tak, jako předchozí varianty covid-19. Věřím, že máme slušnou naději prožít normální léto. Jsem velmi rád, že se podařilo opět o něco navýšit proočkovanost obyvatel Olomouckého kraje a opravdu výrazná většina lidí si přišla také pro třetí, posilující dávku vakcíny. Máme prokázáno, že právě očkování je jedním z důvodů, proč se covid nejen v našem regionu podařilo zvládnout lépe než během několika předchozích vln tohoto onemocnění, obsazenost nemocničních lůžek byla skutečně řádově nižší,“ zkonstatoval Josef Suchánek. „Velké uznání patří zdravotnickému personálu, který svou usilovnou prací zvládl péči o ty, kteří lékařskou pomoc potřebovali. A rád bych poděkoval také všem obyvatelům našeho regionu, kteří myslí na ostatní a dodržovali a stále dodržují nařízená protiepidemická opatření,“ dodal první muž kraje.

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 21. února

08 narust graf