Zdá se, že pandemii koronaviru už skutečně odzvonilo. Za poslední dva týdny už v Česku došlo k poměrně zásadnímu rozvolnění opatření. Od úterý 1. března přijde na řadu druhá vlna rozvolnění a prakticky zůstane pouze nošení respirátorů a roušek ve vnitřních prostorách. Kapacity se ze současných padesáti procent zvýší na sto. Vláda o tom rozhodla už před třemi týdny a nadále tato slova platí.

„Postupně budeme navyšovat počty návštěvníků na kulturních a sportovních akcích s výhledem k tomu, že od 1. března bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo. Prakticky se bude jednat pouze o nošení respirátorů,“ uvedl již před časem na tiskové konferenci premiér Petr Fiala.

Situaci zvrátit mohl pouze nárůst počtu nakažených či nebezpečná mutace. Nadále však pokračuje rapidní pokles nově nakažených a uklidňuje se i situace v nemocnicích, čímž se také potvrzují i odhady Ministerstva zdravotnictví. Během března by pak měla zmizet i povinnost nošení respirátorů kromě zdravotnických a sociálních služeb a v hromadné dopravě. 

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. února