Během uplynulého týdne jsme se trošičku přestali radovat z dlouhodobého poklesu počtu nově nakažených lidí covidem-19. Po šesti týdnech neustálého snižování nemocnosti v Olomouckém kraji došlo k obratu, kdy hygienici zaznamenali naopak zvýšení počtu nakažených oproti předchozím statistikám. Naštěstí zatím nejde o nijak dramatické přírůstky, přesto aktuální situace hovoří jasně o tom, že nad koronavirem není vůbec vyhráno. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek ovšem zároveň upozorňuje na fakt, že s nákazou covid-19 se budeme muset naučit žít.

K nedělnímu poledni 20. března registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci již 220 001 případů pozitivně testovaných osob v celém kraji od začátku pandemie covid-19. V období od pondělí 14. do soboty 19. března přibylo v kraji 2 593 nakažených, což je nyní po šesti týdnech zaznamenaných poklesů naopak navýšení o 144 případů oproti předešlému týdnu. Z tohoto údaje je zřetelné, že se vývoj nemocnosti covid-19 pomalu otáčí nechtěným směrem.

Z celkového počtu pozitivně testovaných od začátku pandemie v kraji je 25 910 případů u seniorů nad 65 let. Celkový počet vyléčených pacientů od začátku pandemie již dosáhl výše 214 059 osob, což je o 2 811 případů víc, než vykazovaly statistiky před týdnem. Na druhé straně ale v Olomouckém kraji od začátku pandemie zemřelo v přímé souvislosti s covid-19 již 2 373 lidí, což znamená, že během minulého týdne zemřelo v kraji dalších 26 osob na covid-19. Je to o čtrnáct případů více než týden předtím! Zvýšily se také hodnoty počtu potvrzených případů nákazy za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V kraji jde aktuálně o 422 obyvatel, což je 16 případů více než ve statistikách předminulého týdne.

Za minulý týden se také zvýšil počet aktuálně nakažených osob covidem. V celém Olomouckém kraji je nyní koronavirem nakaženo 3 794 osob, což je o 169 případů více než předchozí týden. Nejvíce aktuálně nakažených je na Olomoucku, a to 1 183 osob. Na druhém místě se drží stále prostějovský region, kde je aktuálně 883 nakažených, tedy o 50 případů více než před týdnem. Další v pořadí je Přerovsko (358), dále Šumpersko (268), Zábřeh na Moravě (176), Hranice na Moravě (174), Jesenicko (167), Šternberk (147), Litovelsko (128), Mohelnice (104) a Uničov (84). Na Konicku je aktuálně koronavirem nakaženo 52 lidí, což je o 2 případy více než předchozí týden.

Skutečnost, že situace ohledně počtu nově nakažených nabrala opět nečekaný obrat, okomentoval pro Večerník hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. „Tuto záležitost jsme diskutovali na úterním krizovém štábu nemocnic, kde byl skutečně konstatován zvyšující se počet nákaz. Nicméně ředitelé nemocnic nepotvrdili, že by se mělo v této chvíli jednat o problém jak z pohledu nemocnic, tak z pohledu celkové covidové situace,“ snaží se mírnit paniku první muž Olomouckého kraje Josef Suchánek, kterého se Večerník zeptal, zda souhlasí s názory, že nad koronavirem není ještě v žádném případě vyhráno. „Koronavirus se stal standardní součástí našeho života, se kterou se budeme muset naučit pracovat. To znamená, nepodaří se nám jej vymýtit stoprocentně, tak jako zde máme i mnohé jiné nemoci, se kterými se vyrovnáváme v rámci běžných životů,“ odvětil Suchánek, který se také neobává rozsáhlého rozvolnění opatření vládou ČR. „Respektuji v tomto rozhodnutí vlády a odborníků na celostátní úrovni,“ konstatoval hejtman.

 

12 graf korona