Jak daleko ještě dojde omezování našich práv a svobod? Ministr zdravotnictví Jan Blatný přišel s „průkopnickým“ nápadem, který podle něj zjednoduší trasování osob pozitivních na koronavirus.

 

Jde o zřízení Státní hygienické služby, která bude hlídat lidi pozitivní na koronavirus. „Zákon dá možnosti v rizikových situacích, jako je tato, centrálně řídit určité věci, zejména skrze hygienickou službu. Záměrem je zřídit Státní hygienickou službu a skrze tuto službu být schopni korigovat ochranná opatření tak, aby nebylo potřeba mít nouzový stav,“ naznačil šéf rezortu zdravotnictví. Této role by se měl zhostit zástupce ministra zdravotnictví, který je zároveň hlavním hygienikem. „Hlavní hygienik by měl mít dále pravomoc omezit setkávání mezi lidmi, veřejnou dopravu, omezit vybrané služby, jako jsou například kadeřnictví, manikúry, služby masérů, tetovací salony, solária, sauny nebo koupaliště,“ dodal Blatný. Hygienik by také mohl nařídit dezinfekci, očkování či podání léků.

Není divu, že se na jeho hlavu snesla vlna kritiky. „Vznik Velkého bratra, který bude trasovat váš mobilní telefon, by byl značným osekáním osobních svobod. A to, aniž by zákon jasně definoval dohled nebo kontrolu nad takovým šmírováním a zneužitelností dat,“ zkritizoval návrh pirátský místopředseda zdravotnického výboru Petr Třešňák.

A co na to lidé? „Čtyřicet let nám tady vládli komunisté. Jsem starší generace, ale toto už je přes čáru. Vymýšlí jednu hovadinu za druhou. Je potřeba, aby lidé vyšli do ulic a tuto vládu vyhnali. Nebo aby se vzbudili Blaničtí rytíři,“ ví Petr B. z Prostějova. Podle jeho názoru by bylo tedy nejlepší, aby se probrali Blaničtí rytíři a vyhnali naši vládu. Kéž by.